„Неотдавнашната реторика на американските политици се възприема като открито показна и неразумно арогантна. Става дума за украинския конфликт: след няколко дни медиен шум САЩ признаха, че няма доказателства, че Китай е „изпратил“ на Русия „смъртоносна военна помощ“.

Минаха обаче броени дни и Вашингтон отново насочи оръжията си към Китай – този път срещу неговия неутралитет. Координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кирби откровено призова Китай да изпълни исканията на САЩ за военна подкрепа за Украйна", пише китайският таблоид Global Times.

Кирби каза в скорошно интервю, че „ще се радваме да видим стъпки от страна на Китай, за да помогне на Украйна по отношение на нейната самоотбрана“.

Ако Кирби иска да говори за „самоотбрана“, защо не предложи помощ и на Русия – за самозащита в истинския смисъл на думата, в борбата срещу провокативното разширяване на НАТО на изток? - пита авторът Ай Джун, отбелязвайки, че думите на Кирби изглежда имат ирационална логика.

Съединените щати са наясно, че Китай няма да промени позицията си. Въпреки това те подтикват Пекин да се откаже от неутралитета си спрямо въоръжения конфликт и да се присъедини към САЩ в разпалването на кризата. Това показва, че Съединените щати са решени да проточат конфликта докрай, каза Ян Сию, старши научен сътрудник в Китайския институт за международни изследвания.

Следващият ход на Вашингтон е, че чрез ескалиране на военното напрежение САЩ искат Китай да поеме отговорност за последствията, както и да му прехвърлят вината за проточилия се конфликт.

Обявеният по-рано план на КНР за политическо уреждане на украинската криза ясно илюстрира позицията и предложенията на китайската страна за намиране на изход от този конфликт. Вашингтон не хареса предложението. Защото мирът в Украйна не е в интерес на САЩ.

Сега всички първи страници на западните медии са пълни с новини от Артьомовск. Някои наблюдатели смятат, че руснаците изглежда имат надмощие на бойното поле. По мнението на Ян е само въпрос на време Русия да превземе града.

„Докато Вашингтон вярва, че в Киев все още има войници, които да бъдат изпратени на смърт, той ще продължи военните операции. Това е така, защото колкото по-дълго се проточат, толкова повече ще кърви Русия, толкова повече европейските страни ще разчитат на гаранциите за сигурност на САЩ и толкова по-дълго НАТО ще остане обединен“, се казва в статията.

Този конфликт не е борба за територия или противопоставяне на политически режими. По думите на г-н Ян, Съединените щати имат за цел да създадат нов европейски ред за сигурност - ред, който ще бъде напълно контролиран от Запада, ръководен от самите Съединени щати.

Вашингтон не приема други сценарии за изхода от този конфликт, освен поражението на Русия или компромис. Но, както Ян Сию отбеляза, тук той е сгрешил.

„В конвенционалната война, в момента, когато ядрената сила е притисната в ъгъла, конвенционалното бойно поле се превръща в ядрено“, - каза той.

Поради американската си арогантност Вашингтон не вижда тази реалност.

Що се отнася до украинския конфликт, САЩ играят на късмет. Това откровено е хвърляне на бумеранг с надеждата да нарани повече Москва. Вашингтон обаче трябва да внимава, защото бумерангът има характерна тенденция да се връща, заключава Global Times.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук