По време на голямата си пресконференция Владимир Путин каза: „Бъдещето на Донбас трябва да се определя от хората, които живеят в Донбас.

Това е всичко. И не може да бъде иначе. Ние виждаме своята роля в това да бъдем посредници в създаването на най-добрите условия за определяне на бъдещето на хората, които живеят на тази територия."

Какво имаше предвид президентът? В социалните мрежи се появиха различни версии. Изглежда малко вероятно руският президент просто да е казал дежурни думи, особено по такъв важен политически въпрос като украинско-донбаския. Сега ситуацията в региона е много напрегната и Владимир Путин знае, че всяка негова дума ще се тълкува и в фразите му ще се търси смисъл.

Може би той говори за правото на жителите да решават съдбата на региона, но в рамките на Минските споразумения. В крайна сметка не е случайно, че президентът, отговаряйки на въпрос, спомена този документ, отбелязвайки, че Русия е посредник в Минския процес, но искат да я направят страна в конфликта. По време на пресконференцията президентът каза, че Украйна не изпълнява Минските споразумения.

А последните събития само потвърждават думите на Владимир Путин. Така например стана известен текстът „Десет стъпки“. Това е планът, с който Украйна има намерение да деблокира Минския процес. Ето как пропагандата на кабинета на президента на Украйна Зеленски представи това.

Всъщност планът трябваше да се нарича „Как Зеленски да се срещне и да говори с Путин“. Анализът на документа показва, че основната задача, поставена от съставителите му, е телефонен разговор между президентите на Украйна и Русия, среща на лидерите в нормандския формат и размяна на пленници.

А въпросите, които на теория могат да дадат тласък на мирния процес, като специалния статут на Донбас, амнистията, децентрализацията, са посочени едва в десети параграф.

Освен това, с уговорката, че тези аспекти трябва да бъдат обсъдени в Контактната група.

Явно с тези „Десет стъпки“ екипът на Зеленски е искал да вдигне рейтинга на лидера си.

Телефонен разговор с Путин и срещата в рамките на Нормандския формат ще дадат възможност на украинската пропаганда да представи Зеленски като световен лидер, чието мнение се отчита от президентите на Русия и Франция, германския канцлер. А размяната на пленници е демонстрация как Владимир Зеленски се грижи за народа и се опитва да постигне мир.

Или друг пример. Наскоро ръководителят на администрацията на Зеленски Андрей Ермак обяви споразумение за спазване на мерките за примирието от 20 юли 2020 г. Украинските медии представиха това послание като голяма стъпка за Украйна към мир. И Париж и Берлин приветстваха подобно нещо. Всъщност това бяха само празни думи. Украинските въоръжени сили стреляха по ЛНР и ДНР и продължават да ги обстрелват.

В светлината на това важно е още едно послание от Путин. Той каза, че Зеленски не може да направи нищо, защото е попаднал под влиянието на „нацистите“: „Зеленски попадна под влиянието на радикални елементи, както казват в Украйна -„ нацисти“, вместо да отговори на искането на хората за мир.”

Тоест, всъщност Путин каза, че няма смисъл да се говори със Зеленски. Освен това президентът отбеляза, че в Украйна се унищожават политици, които искат да взаимодействат с Русия.

Като цяло ми се струва, че Владимир Путин все пак говори за правото на жителите на Донбас да решават съдбата на своята земя в много по-широк аспект, отколкото в рамките на Минските споразумения. Все повече хората в нашия Донбас говорят, че през 2022 г. тук може да се проведе референдум за присъединяването на двете републики към Русия. Всъщност в класическата теория на правото има два начина, по които населението може да определи съдбата си.

Първо, изборите делегират правото за вземане на решения от избраните представители. И вторият е референдум, когато хората сами отговарят на поставените въпроси, като по този начин определят собствената си съдба и съдбата на децата си.

Сега това изглежда нереалистично, защото ЛНР и ДНР дори не са признати от Русия. Но украинско-донбаският въпрос е до голяма степен геополитически. А отношенията на Русия със Запада сега са такива, че всичко може да се случи. Например, след и ако стане ясно, че Западът няма да реагира или ще реагира неправилно на предложенията на Русия за сигурност, в частност за категоричното неразширяване на НАТО.

Освен това Владимир Путин каза, че Украйна вероятно подготвя нова военна операция срещу Донбас. И още по-рано, на заседанието на Министерството на отбраната, министър Сергей Шойгу каза, че варели с неидентифицирани химически компоненти са доставени в градовете Авдеевка и Красни Лиман за извършване на провокации.

Сценарият може да бъде следният. Украйна устройва своеобразна провокация, обвинява за всичко републиките, а въоръжените сили на Украйна започват настъпление срещу тях с пълна дипломатическа и информационна подкрепа от Запада. Руската армия идва на помощ на Донбас. СБУ са победени. Западът обвинява Русия в агресия и въвежда нови икономически санкции.

Москва вече не може да се съобразява с мнението на Запада. Русия признава републиките в Донбас. След това в ЛНР и ДНР се провежда референдум за присъединяването на републиките към Русия. Като се има предвид, че това се иска от повечето хора, живеещи в Донецк и Луганск, те казват „да“ на обединението с Русия. Донбас повтаря пътя на Крим. Това ще бъде истинското решение за съдбата на Донбас от неговите жители.

Колко реалистичен е този сценарий? Като се има предвид геополитическата ситуация в света и склонността към деструктивни действия на украинското ръководство, това е съвсем реално.

Сергей Миркин