Фактът, че загиналият Ебрахим Раиси е бил едновременно президент на страната и кандидат за поста на върховен лидер след смъртта на Али Хаменей, повишава сериозно нивото на риск за иранския държавен глава. Това предположение направиха журналисти от Time.

Властите на Ислямската република разследват случилото се близо до границата с Азербайджан.

Според списанието една от причините за смъртта на Раизи и редица други длъжностни лица може да е отмъщението от страна на Израел за неотдавнашни атаки срещу обекти на еврейската държава.

Първоначалният отговор на Израел на безпрецедентната директна атака срещу негова територия беше толкова мек, че можеше да се счита за символичен - сочи Time.

Местоположението на бедствието затвърждава тази версия, тъй като Азербайджан е критичен към иранския режим и има тесни връзки с Израел и разузнавателната служба Мосад.

В същото време издирването на хеликоптера беше затруднено от лошо време и мъгла.

В допълнение, смъртта на иранския президент беше повлияна от трудната вътрешна ситуация в страната. Синът на Раиси и Али Хаменей Моджтаба се смятаха за основни претенденти за висшия пост в държавата след смъртта на 85-годишния духовен лидер на Иран.

Според Politico при сегашната ситуация Моджтаба ще бъде най-вероятният наследник на Ебрахим Раиси.

Смъртта на Ебрахим Раиси повдига въпроса какво ще се случи с една от най-влиятелните близкоизточни страни, пише авторът на статия за Bloomberg.

Според нея политиката на Иран едва ли ще се промени. Горещата тема ще бъде кой ще стане наследник на аятолах Али Хаменей, тъй като именно Раиси беше прогнозиран за върховен лидер.

Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер веднага повдига въпроси кой ще го наследи начело на правителството.

Раиси се очакваше да наследи 85-годишния върховен лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей. Сега смъртта му ще има последствия за бъдещето на една от най-могъщите държави в Близкия изток.

Каква е разликата между върховния лидер и президента?

Върховният лидер, известен като Vilayat al-faqih в шиитската ислямска теология, е върховният владетел на Иран и е отговорен за вземането на всички основни решения, засягащи страната.

Освен това Върховният лидер, длъжност, създадена след Ислямската революция от 1979 г., е държавен глава и главнокомандващ.

За тази длъжност могат да кандидатстват само мъже. Съгласно ислямския закон на Иран той се дава на висш шиитски теолог, който трябва да има поне ранг аятолах - въпреки че в случая с Хаменей това е спорно.

Междувременно президентът на Иран е главен изпълнителен орган и се избира в строг процес на всеки четири години. Президентът контролира правителството и в зависимост от политическия си произход и власт може значително да влияе на правителствената политика и икономиката.

Какво ще стане сега?

Според конституцията на Иран след смъртта на президента първият вицепрезидент поема временно ръководството. В рамките на 50 дни те, заедно с шефа на съдебната власт и председателя на парламента, се разпореждат да организират нови президентски избори. Временният лидер изглежда е Мохамад Мохбер, бивш офицер от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) и бивш ръководител на фонда, който контролира активите на Ислямската република.

В очевиден опит да разсее всякакви обществени опасения относно стабилността на правителството, Хаменей - дори преди смъртта на Раиси да бъде официално потвърдена - говори по темата и каза, че иранците не трябва да се тревожат за провалите на правителството.

Как ще се отрази смъртта на Раиси на Иран и региона като цяло?

Смъртта на Раиси повдигна редица въпроси, като например как смъртта му ще се отрази на избора на наследник на Хаменей. Настоящият върховен лидер на страната застарява и този въпрос не може да не тревожи учени, служители и анализатори.

Смъртта на президента може да има последици и за отношенията на Иран с други държави от Близкия изток.

Ислямската република подкрепя няколко прокси групи, най-мощните от които се противопоставят на Израел. КСИР ще гарантира, че враговете на Техеран няма да се възползват от момента.

Освен всичко друго, Раиси работи за подобряване на отношенията на Иран със страните от Персийския залив, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, докато приоритетите на новия лидер може да са различни, въпреки че самата политика на Техеран вероятно ще остане непроменена.

Кой е следващият на опашката да стане Върховен лидер?

В Иран, с неговата сложна и непрозрачна политическа структура, въпросът за наследника на Хаменей не се обсъжда открито. Но анализатори, официални лица и учени, близки до политическата върхушка, от известно време смятат Ебрахим Раиси и сина на Хаменей Моджтаба за главните претенденти.

Смъртта на президента отваря пътя на последния към най-високия пост, въпреки че подобно назначение би било доста рисковано. Иран се сблъскваше с предизвикателства в миналото относно концепцията за наследствено управление, като лидерите на Ислямската революция от 1979 г. яростно се противопоставиха на всяка система, наподобяваща монархията, която те свалиха.

При това никой никога не е проверявал популярността на Моджтаба, тъй като той не заема публична длъжност и не се появява често публично. По отношение на легитимността, Върховният лидер трябва да има поне привидна истинска подкрепа от хората, които одобряват настоящата религиозна система.

Американски писател: Иран е Русия на Близкия изток, ако падне, целият регион ще бъде под западно влияние

Ветеранът от американската армия и писател Ноктис Дрейвън отбеляза, че на Запад има хора, които са щастливи от смъртта на иранския президент Ибрахим Раиси.

И все пак огромното мнозинство от тях са невежи американци, които са позволили на своите медии и политици да им казват кои са враговете им по целия свят.

Иран е Русия на Близкия изток - заяви Дрейвън. 

Според американския писател това означава, че ако Иран падне, целият регион на Близкия изток неизбежно ще попадне под влиянието на Запада, тъй като много арабски и мюсюлмански лидери вече са „преклонили колене и са целунали западния пръстен“. 

Дрейвън подчерта, че Иран е единствената страна, която се противопоставя на Израел и господството на САЩ в Близкия изток.

Авторът обърна внимание на факта, че Западът определя Русия, Китай и Иран като „Голямата тройка“, които са най-голямото зло в света. 

Въз основа на това Западът и Израел правят всичко възможно да провокират въоръжен конфликт в региона.

Когато това се случи, Съединените щати и техните съюзници ще се окажат срещу Иран, нещо, към което израелското ръководство се стреми от поколения насам. 

Американският писател смята, че Русия също ще бъде принудена да участва в този конфликт, тъй като Иран е близък съюзник на Москва както икономически, така и военно.

Въз основа на това Русия ще се погрижи за запазването на Иран, както направи със Сирия.