Въпреки тежките санкции, целящи да изолират Русия заради войната в Украйна, десетки руснаци, свързани с президента Владимир Путин или с руските военни, все още са добре дошли в страните от Европейския съюз, което предизвиква критики от страна на политици и антивоенни активисти, съобщава в. "Вашингтон пост".

Сред тези критици са ръководителите на "Фондацията за борба с корупцията" на Алексей Навални, настояващи за повече действия. Те обръщат внимание на случаите, които изглежда противоречат на целта на западните санкции, използвани например за отказ на визи за пътуване, както и за конфискуване на яхти, недвижими имоти и друга собственост, пише американският вестник.

Елена Исинбаева, руска състезателка по овчарски скок и двукратна носителка на златен олимпийски медал, която има близки връзки с Путин и носи почетно звание майор от руската армия, живее спокойно в луксозно жилище за милиони на Канарските острови в Испания.

Дъщерята и зетят на Борис Обносов, ръководител на руската корпорация "Тактически ракети", произвеждаща ракети и авиационни бомби, с които се унищожават украински градове и инфраструктура вече повече от година, продължават да живеят в Прага, където семейството им притежава множество имоти и луксозни автомобили.

А Мария Китаева, бивш съветник на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и почетен генерал-майор, за която се твърди, че сега има връзка с руския заместник-министър на отбраната Тимур Иванов, през последната година многократно е пътувала до Унгария и Италия, за да пазарува.

През миналия месец евродепутати от 15 страни призоваха Европейската комисия да наложи санкции на близките членове на семейството на Обносов. Дъщеря му Олга и зет му Ростислав Зориков живеят от 2020 г. в чешката столица, където според наличните сведения те и други членове на семейството притежават недвижими имоти на стойност над 8 милиона долара.

Миналия месец испанската медия "Ел дигитал сур" (El Digital Sur) съобщи, че Исинбаева, която е добре известна поддръжничка на Путин, се е преместила със семейството си на остров Тенерифе, където сега прекарва времето си в няколко луксозни вили.

Според ново разследване на "Фондацията за борба с корупцията" Исинбаева е купила там две вили и мезонет на стойност около 3,2 милиона долара, което ѝ е позволило да получи разрешение за пребиваване от властите на Испания само две седмици след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 година.

Тъй като Путин засили антизападната си реторика, представяйки нахлуването като екзистенциална битка със Запада, която трябва да гарантира бъдещото оцеляване на Русия, Исинбаева и други поддръжници на руския президент и войната му в Украйна изглежда пренебрегват това послание, като продължават да посещават често домовете си в Европа или да правят пътувания за пазаруване до европейски градове.

В отговор на надигналото се възмущение от преместването ѝ в Европа Исинбаева изтъкна като причина своята кариера и постиженията си като спортист, а не връзките си с руското правителство, определяйки отразяването на скандала като "фалшиво".

Исинбаева със Сергей Шойгу

В публикация на страницата си в руската социална мрежа "ВКонтакте" през юли Исинбаева написа: "Живея там, където работя, ям това, което обичам, общувам с тези, които ценя и уважавам. ... Не забравяйте: Завистта е разрушително чувство. ... Аз съм човек на света, винаги съм била и ще остана такава!"

Западните държави, начело със САЩ и ЕС, наложиха поредица от мащабни санкции срещу висши руски политици, военни и богати бизнесмени, свързани с Путин. В някои случаи под санкциите попаднаха и техни роднини.

Някои руснаци твърдят, че отделни граждани, дори най-богатите, не трябва да бъдат наказвани за решението на Путин да започне война. Други настояват, че всички, чието богатство и успех могат да бъдат проследени до Кремъл, трябва да бъдат подведени под отговорност, отбелязва в. "Вашингтон пост".

През 2020 г. Исинбаева участва в работна група за промени в руската конституция, които биха дали възможност на Путин евентуално да остане на власт до 2036 година. Тя не е била обект на никакви санкции.

Канада и Украйна наложиха санкции на Мария Китаева заради подкрепата ѝ за войната и журналистическата ѝ кариера на руски пропагандист, но не и Европейският съюз.

Руският заместник-министър на отбраната Тимур Иванов, обект на санкции от страна на ЕС и САЩ, е най-високопоставеният официален руски представител, който отговаря за строителството в армията на Русия и наблюдава възстановяването на окупирания украински град Мариупол.

"Фондацията за борба с корупцията" е установила също, че бившата съпруга на Иванов, Светлана Маниович, е продължила да пътува из Европа през миналата година, включително до Париж за луксозни покупки и харчене на широко.

По същия начин не са наложени санкции срещу брата, дъщерята и други роднини на Магърдич Окроян, главен конструктор на руската компания "Союз", която произвежда двигатели за много от ракетите, изстрелвани по Украйна, включително тази, ударила миналата година търговски център в украинския град Кременчук, убивайки най-малко 20 души.

Роднините на Окроян притежават огромни луксозни имоти във Великобритания. "Фондацията за борба с корупцията" призова Окроян и неговите роднини да бъдат включени в списъците със санкции на ЕС и САЩ.

Представители на Окроян, Китаева и руското министерство на отбраната не са отговорили още на исканията на "Вашингтон пост" за коментар.

Михаил Ходорковски, руски бизнесмен в изгнание и критик на Путин, който живее в Лондон, казва пред изданието, че година и половина след началото на нахлуването продължава да се прилага "несистематична" и "нестандартна" политика на санкции.

"Представителите на антивоенната опозиция, които са преследвани в Русия, трудно получават възможност да се преместят на Запад", коментира той. "Докато представителите на елита на Путин, дори роднини на военнопрестъпници, които предварително са се сдобили с европейски разрешения за пребиваване, живеят добре на Запад и харчат там откраднатите в Русия пари", добави Ходорковски.

Михаил Ходорковски

"Измина достатъчно време, за да се разработи политика, която би изключила тези рискове без да дискриминира всички граждани на Русия", посочва той.

Георгий Албуров, разследващ от "Фондацията за борба с корупцията", каза, че след нахлуването много представители на руския елит са били принудени да признаят, че са изградили целия си живот на Запад и санкциите ще ги откъснат от тяхното алтернативно съществуване "далеч от живота при Владимир Путин".

Много от тези представители на руския елит, включително някои официални длъжностни лица, са изпратили децата си да живеят в чужбина, като са поддържали офшорни банкови сметки и ваканционни къщи. Всички те са в страни, които сега Путин смята за вражески, пише "Вашингтон пост".

Според Албуров западните санкции трябва да бъдат преработени, за да "вземат под внимание реалностите в Русия".

Руските официални представители рядко регистрират имоти на свое име, като вместо това използват имената на своите адвокати или роднини. Обикновено техните синове и дъщери продължават да живеят на Запад, където все така използват имотите си и харчат и инвестират активите си, отбелязва американският вестник.

"Санкциите трябва да се разширяват автоматично и да се налагат на най-близките членове на семейството - съпрузи, деца, адвокати, на чиито имена е регистрирано цялото имущество", каза Албуров.

Подобно на Ходорковски, Албуров направи ясно разграничение между богатия руски елит и обикновените руснаци, някои от които преди това са протестирали срещу правителството или войната, а сега се борят да получат визи и работа, достъп до финансови услуги или софтуер, необходими за бизнеса им.

"Проблемът е, че това се отнася само за хората, които нямат пари", посочи той.

"Ако сте богат чиновник или някакъв мошеник или крадец, това е много лесно. Можете просто да се качите на частен самолет и да отлетите. Можете да си купите гражданство, да си купите разрешение за пребиваване или имот в чужбина, което ще ви осигури виза", каза Албуров.

"Това е голямо разочарование за всички, които се борят срещу корупцията в Русия", добави той, цитиран от "Вашингтон пост".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук