С доставката на картечници, РПГ (ръчни противотанкови гранатомети) и неуправляеми ракети Гърция вече влезе в дълъг списък от държави, които са предоставили военна подкрепа на Украйна, съобщава украинското онлайн издание focus.ua.

Тази подкрепа не е твърде забележима, но въпреки това, взета заедно, е значителен принос за победата на украинците.

Към днешна дата почти всички страни членки на ЕС и НАТО оказват в една или друга степен военна подкрепа на Украйна в борбата й срещу руската армия. Въпреки че дарението на ЗРК С-300ПМУ батерия от Словакия и доставката на САЩ и Обединеното кралство на ПТРК Javelin и NLAW привлече най-голямо обществено внимание, много други страни също допринесоха.

Една от тези държави беше Гърция, която обеща да предостави военна помощ на Украйна на 27 февруари. Помощта включваше 20 000 автомата Калашников, 815 еднократни ракетни установки RPG-18 и неизвестен брой 122 мм неуправляеми ракети. Малко след това в Украйна бяха изпратени поне два самолета с оръжие и боеприпаси, така че тези оръжия вече се използват срещу руските войски.

Анализаторите Щайн Мицер и Йост Олиманс, автори на военния блог Oryx, посветен на доставката на гръцки оръжия за въоръжените сили на Украйна, отбелязват, че Гърция многократно е споменавана като възможен източник на допълнителни оръжейни системи за украинската армия.

По-специално, Гърция разполага с огромен арсенал от съветски оръжия, с които украинските сили вече са запознати (за разлика от повечето западни видове оръжия, които се доставят в момента). Сред тях са системите за противовъздушна отбрана С-300ПМУ-1, Тор-М1 и 9К33 Оса, както и реактивни системи за залпов огън  (РСЗО), бойни бронирани машини (ББМ) и друго оборудване.

Несъмнено поради тази причина Съединените щати гледаха на Гърция като на потенциален източник на съветско оръжие, което може незабавно да влезе в експлоатация.

Подобни планове бяха направени и за Кипър по отношение на доставката на системи за противовъздушна отбрана Бук-М1 и Тор-М1. В началото на април обаче гръцкото правителство официално отказа да доставя такова оръжие с мотива, че застрашава собствената отбранителна способност на страната, а по-късно потвърди, че няма намерение да изпраща допълнително военно оборудване в Украйна.

Докато изявленията на гръцкото правителство сигурно са разочаровали Украйна, която има малко други възможности за придобиване на по-далечни системи за противовъздушна отбрана Тор и Бук, Гърция рискува сериозно да отслаби позициите си срещу Турция, като загуби модерни оръжия като Оса и Тор-M1.

Съединените щати обещаха да изплатят компенсации на страните, които решат да доставят на Украйна висококачествени оръжия или временно да разположат американски оръжия в тези страни.

Но всъщност много малко западни системи могат да заменят използваните в момента в Гърция. Гръцките военни не биха могли да си позволят закупуването на нови системи поради ограниченото финансиране, а доставката на резервни системи от Съединените щати може да се очаква да предизвика ожесточени възражения от Турция.

Гърция е единствената страна от НАТО, която използва системата за противовъздушна отбрана Тор. Полша, България и Румъния обаче също имат значителен брой системи 9K33 Оса и следователно са по-разумни източници на такива оръжия.

По-специално, С-300ПМУ-1 представлява един от най-ценните активи на Гърция (поне на хартия). С-300ПМУ-1, които Гърция получи от Кипър в резултат на ракетната криза в Кипър в края на 90-те години, се тегли от полуремаркета КрАЗ-260Б, за разлика от по-тежките верижни превозни средства или камиони МАЗ-543М, които често се използван заедно със С-300.

Разгръщането само на радарните системи ПМУ-1 може да отнеме до два часа, което значително намалява тяхната тактическа мобилност и излага тези системи на заплахи от руски БЛА. Украйна вече се убеди в това от собствения си опит, като загуби в първите дни на войната 12 пускови установки за полуремаркета 5П851А, използвани със системата за противовъздушна отбрана С-300ПТ.

Въпреки че доставките на около 20 000 автомата Калашников, 815 РПГ-18 и 122 мм неуправляеми ракети за РСЗО БМ-21 или RM-70 не достигат до доставките на по-тежки оръжия, тези оръжия все още представляват известен интерес. Например, историята за това как Гърция получи 20 000 АК е меко казано интригуваща.

При правителството на Янукович преди Майдана Украйна се стреми да се възползва от сенчести оръжейни сделки, без да се интересува особено от купувачи. Когато гръцките власти получиха информация, че корабът Нур-М под флага на Сиера Леоне за Турция всъщност е превозвал оръжия, предназначени за Сирия или Либия. Ето защо анонимен украински служител каза, че не друг, а Русия говорила за сделката.

Пратка от 56 контейнера с оръжие, включително 20 000 АК, скоро беше заловен в Гърция. Така, след като попречи на Украйна да изнася тези оръжия, Гърция ги върна в Украйна, където те се използват във войната срещу руската армия вместо безкрайни граждански войни в страните от Близкия изток и Северна Африка. Преди десет години никой не можеше да си представи подобно нещо.

В допълнение към различни видове руски системи за противовъздушна отбрана, Гърция разполага и с разнообразен арсенал от други оръжейни системи съветско производство, включително модернизирани бойни машини на пехотата БМП-1A1 Оса, над сто 122-мм РM-70 РСЗО, 9M111 Фагот противотанкови управляеми ракети (ПТУР) и 9М133 "Хорнет", както и оръдия ЗУ-23.

Всички ПТУР, с изключение на Хорнет, са получени от запасите на бившата ГДР, което означава, че Гърция ще трябва да поиска разрешение от Германия да ги прехвърли на Украйна. Тъй като Украйна вече е получила значителен брой БМП-1 от Полша и Чехия, както и стотици бронетранспортьори от няколко други страни, германското одобрение няма да бъде най-голямата пречка, но тази доставка може да се счита за прекомерна.

Решението на гръцкото правителство да не доставя допълнителни оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана, несъмнено ще разочарова Украйна. Това обаче е съвсем очаквано предвид целия контекст на ситуацията. С доставката на картечници, РПГ и неуправляеми ракети Гърция вече влезе в дълъг списък от държави, които са предоставили военна подкрепа на Украйна. Тази подкрепа не привлича твърде много обществено внимание, но заедно ще допринесе значително за каузата на украинците.

Превод и редакция: БЛИЦ