Германия е виновна за това, че войските на Руската федерация сега имат тактически успех в района на Луганск. Бундестагът не предостави на Украйна обещаната военна помощ навреме. Това каза съветникът на ръководителя на кабинета на президента Олексий Арестович по време на разговор с руския правозащитник Марк Фейгин, предават световните агенции.

"Нека бъдем честни: Русия сега има тактически успех в Украйна, който заплашва да се развие оперативно в посока Лисичанск-Северодонецк. Как може да се обясни това? Темпът на ленд-лиза, който очаквахме преди месец, не се осъществи. Не заради американско или британско оръжие, а за сметка на германското", заяви Арестович.

Той припомни също, че оръжията, за чието предаване гласува Бундестагът, не са пристигнали в Украйна.

„И ако пристигнат 50 гепарда, 100 мардера, гаубици и т.н., положението щеше да е далеч от това, което е сега. Всъщност, германската страна, забавяща предаването на военна техника към нас, е косвено виновна за това, което се случва на фронта“, обобщи съветникът на шефа на ОПУ.

Според тиражирани по-рано информации, на 12 май стана известно, че процесът на предаване на обещаните от Германия оръжия на Украйна, е забавен поради неразбирателство между правителствата на провинциите. Ставаше дума за зенитните самоходни оръдия Gepard, като тогава точната дата на доставката им в Украйна не беше назована.

Видео може да видите ТУК