Най-новият брой на списание "Rumiyah magazine", издание на "Ислямска държава" за Балканите, публикува статия "Балканите: Кръв за неприятелите, мед за приятелите", която съдържа заплахи срещу страните от региона, съобщават македонските медии. В публикациите се заявява, че терористичната организация "не е забравила Балканите, но е била прекалено ангажирана с борба в други конфликтни точки."
Македонското електронно издание "МКД", което се позовава на публикация в босненския "Kliks", пише че заплахите са насочени главно срещу Сърбия и Хърватия, предава агенция "Фокус".

"Вече знаете, че Франция и Германия бяха обхванати от пламъците на нашата борба, а след тях и Великобритания, която мислеше че живее безопасно и защитено. Ние превихме врата й и зарихме главата й в земята. Всички тези страни бяха горделиви и се хвалеха, но една по една бяха ударени и останаха унижени." - предупреждават терористите.

В списанието е публикувано и специално обръщение към мюсюлманите от Балканите: "Радвайте се, защото скоро ще видите войниците на халифата по улиците на Белград, Загреб, Сараево, Прищина, Скопие и навсякъде, да късат глави и да проливат кръвта на кефирите дотогава, докато кафирите не платят данък, покорно и унизено."

"Плюс Инфо" извежда в заглавие "ИДИЛ отново заплаши Балканите" и съобщава, че терористите "обещават скорошно кръвопролитие срещу славяните и албанците в региона". Изданието избира цитат на публикацията, в който се казва: "Ние не сме забравили сръбските неверници. Не сме забравили убийствата на мюсюлмани в Босна и Косово, нито унищожаването на джамии и къщи. Неверниците от Балканите, където и да се намират, в Босна, Санджак, Албания, Македония, Косово, ние ще ги намерим с позволението на Бога!"

Според електронното издание "Точка" терористите са публикували карта на Балканите и заедно с това са припомнили военните страдания на мюсюлманите в бивша Югославия.

"Локално" пише, че "ИДИЛ отново заплаши Балканите" и предупреждава, че в опасност са всички държави от региона.

"Република" съобщава: "ИДИЛ заплаши сърбите: Не сме ви забравили, ще платите с кръв" и допълва, че заплахите се отнасят най-вече до сърбите и хърватите.

"Телеграф" предава, че "Ислямска държава е обявила отмъщение срещу славянското население и срещу албанските неверници".

Темата присъства в "Нова Македония""Стандарт""А1ОN""Press 24" и други издания