През последната година Русия значително увеличи своята подводна активност, пише Märkische Allgemeine Zeitung. В отговор НАТО започна интензивно да се подготвя за "война на дъното на морето". Алиансът ще засили водното патрулиране, както и ще инвестира в разработването на съвременни средства за борба с подводници от въздуха, заяви говорителят на организацията Оана Лунгеску, пише pogled.info.

Военните в НАТО не повярваха на разузнаването си, когато в средата на октомври тази година станаха свидетели на необичайна картина, пише Märkische Allgemeine Zeitung. Цяла група съвременни руски подводници преминаха през Фарьорско-исландската граница и след това легнаха на дъното. „Първо, открита демонстрация на сила, след това игра на криеница“, пише вестникът.

И до сега не е известно какви планове се раждат у ръководителя на Кремъл Владимир Путин. Едно е сигурно: тази година имаше най-големият скок в подводната активност на Русия след Студената война. Затова в централата на Брюксел в НАТО се води активна дискусия как да се отбраняваме срещу това.

"Русия непрекъснато увеличава операциите си под вода, каза говорителят на НАТО Оана Лунгеску. - Най-силно това се отрази в Северна Атлантика и Норвежко море. В отговор НАТО ще засили патрулирането. Освен това ще инвестираме в съвременни средства за борба с подводниците от въздуха. Северният Атлантически океан е жизненоважен за сигурността на Европа, тъй като през него минават пътищата за военни доставки, търговските пътища и каналите за връзка."

Западът е най-загрижен за ракетите, които могат да бъдат изстрелвани от подводниците, продължава изданието. Путин постигна значителни технологични подобрения и в двете области: руските подводници станаха много по-тихи и ракетите по-бързи. Кремъл сега тества подобрени подводници от класа «Борей». През 2020 г. те ще бъдат оборудвани с хиперзвукови ракети «Циркон». Все още не е известно дали западните системи могат да ги прихващат. Ако подводници с такива оръжия на борда се появят край западния бряг на ЕС или източния бряг на САЩ, това значително ще промени стратегическата ситуация, предупреждава изданието.

Освен това, ако Русия блокира Балтийско море по време на конфликт с балтийските страни, стратегическата ситуация в Европа ще се промени значително в полза на Москва. Това доказва старата мъдрост, че този, който контролира морето, контролира страната. НАТО се подготвя за друг сценарий, продължава изданието. Военните се опасяват, че руските подводници могат да прережат подводните кабели между САЩ и Европа, през които минава по-голямата част от интернет трафика.

Войните на дъното на морето“ вече е много важна тема в НАТО. А западните компании във високотехнологичния сектор с радост очакват нови поръчки за отбраната. Те трябва да разработят чувствителни сензори, които ще засекат руските подводници. Има и планове за използване на бойни роботи, които ще проследяват подводниците. Те ще правят това автономно, използвайки изкуствен интелект.