"Таванът на надценката ще удари малките магазини, не големите вериги. Веригите от иконимии на мащаба могат да намерят как да го понесат този удар. Но ограничение на надценката на стоките в едно квартално магазинче може да бъде много пагубно за него. ... Хубаво е, че вече не се говори за цялостен таван на цените. Това беше много глупава идея".  

Това мнение изрази пред БНР икономистът от ЕКИП Георги Вулджев.

Покачването на цените и повишаването на доходите вървят със сходни темпове, подчерта той.

"Заплатите растяха почти с темпа на инфлация. Това се вижда и от състоянието на пазара на труда - безработицата у нас си остава рекордно ниска. Политиките на наливане на пари в икономиката при пандемията, за да няма скок в безработицата, се оказаха успешни".

По думите на Георги Вулджев все още инфлацията остава на високи нива и ще отнеме време, според него поне една година, с "такива темпове да стигнем до 2-3% инфлация, каквато беше нормата": 

"Забавянето на инфлацията не означава нито стопиране на ръста в цените, нито поевтиняване, а означава че покачването на цените леко се забавя и няма да е така ускоронето, както беше преди няколксо месеца".

Икономистът коментира и фалита на трите регионални банки в САЩ:

"Няма да има пряко отражение нито за Европа, нито за България от фалита на трите банки в САЩ. Нашите банки са доста добре капитализирани. ...

Това, което се случи, е симптом, че има проблеми във финансовата система на САЩ и те са свързани с това какво се случи с паричната политика на Федералния резерв. През миналата година имаше рязко обръщане на 180 градуса за 2-3 месеца, което беше наложено от инфлацията".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук