Срив на акциите на банките в целия свят заради фалита на американската Си Ви Би. Това се случва въпреки уверенията на президента Джо Байдън, че финансовата система на Съединените щати е в безопасност, предаде Нова тв. 

Рискът от световна финансова криза като тази от 2008 година е неоснователен, смятат български експерти. Причината е, че фалиралите банки са сравнително малки и концентрирани в специфичен и рисков сектор, като финансиране на стартъп компании.

Все пак трусовете на капиталовите пазари са налице. Показателят за кредитния риск в банковата система на еврозоната скочи до най-високата си стойност от средата на юли.

Засилиха се и опасенията на инвеститорите за възможни тежки последици от повишените лихвени проценти. Вчера вечерта Европейските борси приключиха деня рязко надолу. Така понеделник се превърна в най-лошия ден за тях от повече от година. 

Противно на очакванията малко американци се страхуват за депозитите си след третия най-голям фалит в банковата история на Щатите. 

„Идвам, за да видя дали трябва да си закрия сметката, или не. Надявам се банката да бъде купена от друга и да си задържа депозита”, каза вложителят Алин Ехрилч.

Въпреки опита на американския президент да успокои хората и пазарите, търговията с акции беше спирана няколко пъти поради нестабилност.

„Политиката на Федералния резерв е отговорна за банковия проблем. Това агресивно, много агресивно повишаване на лихвените проценти през последните 14 месеца има тенденция да доведе до спад на притежаваните от банките облигации”, смята инвестиционният директор на „Мейн Стрийт Рисърч” Джеймс Деммерт. 

„Нервната реакция на капиталовите пазари - не само в Щатите, а и Европа, е защото очакват, при продължаване на политиката на високи лихви, която е антиинфлационна на централните банки, все повече бизнеси да фалират и това да влошава качеството на кредитния портфейл на голяма част от банките”, посочи финансовият журналист и редактор в Money.bg Петър Илиев.

Все пак сме далеч от кризата през 2008 г., твърди Илиев. „Тогава фалираха двете банки, които осъществяваха държавната американска политика по отношение на ипотечните кредити.

Фалира една от най-големите инвестиционни банки, която беше с трилион активи. Тук говорим за банка, която е с актив от 264 милиарда долара - малко над 1% от активите са си отишли - това е напълно поносимо”, обясни финансовият журналист. 

Икономисти обаче намират прилики с миналото. „Имаме комбинация от - първо - парична политика на федералния резерв на централната банка на САЩ, която създава известни проблеми за банките.

И второ - тези фалирали банки, особено Silicon Valley Bank, са водили твърде рискова политика с прекомерна концентрация на клиенти само в един сектор”, уточни Георги Вулджев.

Съветът за контрол на най-големите банки в Еврозоната  обяви, че засега няма да има извънредно заседание. „Не виждаме особен риск от разпространение на фалитите”, каза европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук