Думите за увеличаване на минималната работна заплата винаги става преди избори. Съществува схващане, че когато се повишава тя, се повишават доходите на хората. 

Това заяви в ефира на "Неделята на Нова" икономистът Красен Станчев.

"Това обаче не става така, защото не всеки има работа. Няма ясна концепция за това как и къде се фиксира минималната работна заплата. А и с увеличението й, не се откриват работни места. Това само създава проблеми за част от работодателите", смята той. 

По думите му няма изисквания къде да се фиксира минималната работна заплата. "Има като изисквания да се осигури достоен начин на живот и адекватно заплащане. Никой не знае какво точно трябва да значи това", поясни икономистът.

"По-добре е все пак да има някакво заплащане, отколкото никакво заплащане. При ромите се наблюдава най-висока бедност. Това показва, че имаме социален проблем" смята той.

"България по ниво на отношение между минимална и средна работна заплата е доста по-високо отколкото всички останали страни в Европа. Ако се вземат броят хора, които са на минимална работна заплата, в страната са около 20%, но толкова е средното за ЕС", каза Станчев. 

Според него ромите са дискриминирани спрямо всички остнали. "Това е причина и за сивата икономика. Тя е следствие за политиката, а не причина за нея", смята икономистът.

"Онова, което чувам в момента, че се обещава като средна работна заплата, е относително реално. Още Владислав Горанов прогнозира какво ще е възнаграждението през 2020 година и позна. Имаше правилна икономическа прогноза", каза Станчев.

Според него е вероятно да има ръст средно около 5% на средната работна заплата.