„Президентът се оставя да му се оказва влияние да се разграничава от левицата и да търси някакви опори в градската десница и в по-либералните кръгове“, заяви Иван Гарелов по БНТ в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Според журналиста противопоставянето на Румен Радев с БСП показва, че той отива в някаква друга крайност. „Заговори се за това, че той има близост и споделя някои общи виждания с вътрешната опозиция в БСП. Ако е така, очевидно съществуват някакви взаимни подозрения“, подозира Гарелов.

„Корнелия Нинова спазваше дистанция от Радев – тя никога не е натрапвала заслугата си той да бъде избран за президент. Нито пък той – той винаги е заявявал, че не изразява интересите само на една партия, но в своите позиции винаги е бил по-близо до БСП. Аз мисля, че на този спор не е дошло решението още. Като минат парламентарните избори, тогава ще узреят нещата“, е мнението на дългогодишния журналист и наблюдател на политическите процеси.

Гарелов посочи още, че президентът сам е попаднал в капана, който си постави: „Радев избърза да обяви, че на 28 март трябва да са изборите. Не знам дали добре го е обмислил, защото имаше доста възражения. Даже някои агенции близки до левицата направо написаха, че той е подарил четвърти мандат на Борисов“.

Според журналиста може би съзнателно президентът не е подписал още указ и е възможно това негово решение да е една проба. „Най-уместно би било все пак президентът да извика политическите сили, да се консултира с тях и едва тогава да подпише указа кога да бъдат изборите“, препоръча Гарелов.

„Президентът се лута в отношението си с хората. Радев без подкрепата на БСП е невъзможно отново да е президент“, категоричен е Иван Гарелов и припомни, че и ДПС поиска оставката на Радев.

„Как си го представяте да спечели втори мандат без подкрепата на БСП и ДПС? Да кажеш, че десницата е в настъпление – тя не е в настъпление. Някои хора, които може би влияят и на президента, мислят че наистина се засили влиянието покрай протестите на т.нар. либерална десница, но не е чак дотам, че да смятаме, че тя ще завладее политическото пространство и да диктува накъде да върви страната“, прогнозира Гарелов.