Вотът на недоверие не мина. Коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти не се пропука. Кабинетът на премиера Бойко Борисов ще продължи да управлява, макар все още протестиращите да скандират: Оставка! Как вижда днешната политическа ситуация в страната Иван Гарелов. Наш репортер потърси отговор на този и други въпроси от известния журналист:

- Г-н Гарелов, допускахте ли, че е възможно вотът да мине и кабинетът на премиера Борисов да падне?
- Не. Техническа вероятност вотът да мине нямаше. Разбира се, това не означава, че усилията на опозицията са били напразни. Защото вотът на нeдоверие, независимо от крайния резултат, изиграва някаква обществена роля. Второ: Вотът съвпадна с протестите и общата промяна в атмосферата на страната. Така че, все пак опозицията трябва да бъде доволна от постигнатото. Не е изненада и позицията на ДПС. Движението винаги е подкрепяло Социалистическата партия, когато е имало нужда.

- Този резултат като че ли затвърждава властта на премиера Борисов. Продължава ли да е актуален въпросът за извънредните избори?
- Ще добавя и два други важни фактора. Борисов се връща от Брюксел с осигурени някакви милиарди. Не е най-доброто, което можеше да се постигне, но и това ще бъде използвано в пропагандно отношение. А другият фактор е, че най-внезапно протестите загубиха енергия. Те отбелязаха спад. Точно когато трябваше да бъде кулминацията, те залиняха, загубиха всякаква инициатива и се превърнаха в едни банални инфантилни сцени, които напомнят 2013 година.

- Как си го обяснявате?
- Те вървяха с голяма неочаквана енергия. Това беше много изненадващо. Всички разчитаха, че ще бъде все така. Изглежда обаче протестиращите по едно време се надцениха и си поставиха непосилни задачи, които на този етап няма как да могат да решат. Причината е, че те нямаха водачи и планове. Не можеш да обявиш национална стачка и да разчиташ, че хората ще се вдигнат, без да има предварителна организация, колкото и младите хора да печелеха симпатиите на обществото.
 


Протестиращите си поставиха неизпълними задачи. Но трябва да се признае, че те наистина успяха да уплашат управляващите. Стигна се дотам, че да се обсъжда правителство без Борисов. И това само за да се запази управлението на ГЕРБ до края на мандата и се избегне кабинет, назначен от президента. Управляващите наистина търсеха последни изходи. Аз също мислех, че няма какво да спре протестиращите, но сега обратът настъпи, той вече е в движение. Инерцията и инициативата са загубени.

- Два месеца преди редовните има ли смисъл от извънредни избори?
- Смисъл няма. Но когато има бунт по същество, смисълът винаги отива на кино. Парламентаристите могат да мислят има ли смисъл или няма, но тези, които протестират, не разсъждават с техните, а с други, извънредни категории.

- Възползва ли се опозицията и в частност БСП от случващото се на улицата?
- БСП, без да направи някакви ефектни стъпки, спечели две неща: оформи се мнението, че тя е единствената сила, която може да опонира на властта. Да бъде нейна алтернатива.
 
- Корнелия Нинова принуди противниците си вътре в партията да се самопобедят.
- Те бяха за контакти с ГЕРБ, кръгла маса, преговори, докато тя, със своята непримирима позиция, се оказа най-последователната противничка на властта. А това за членовете на БСП се оказа много важно. Това я прави по-добрият вариант за председател на партията.

- Така или иначе, след няколко месеца ще има избори. Виждате ли някакви нови играчи, които да направят парламента ни по-шарен?
- Още преди протестите аз допусках, че ще има радикализация, която ще изнесе на преден план някакви внезапни, изненадващи политически сили. Изведнъж изскочи лицето на протестърите. Можеха ли те да родят нова политическа сила? Според мен те не показаха такава заявка.

Основните техни лидери, „Отровното трио”, нямат програма, а разчитат главно на популярността на своите искания, които се събират в няколко лозунга: Писна ни! Отивайте си! Ясната платформа е работа на политиците. А това, което успя да направи протестът, е да изолира новите играчи и да не ги допусне до себе си. От това те загубиха шансовете си да добият голяма сила в предстоящите избори. Но въпреки това някои от тях ще имат място в новия парламент, който ще бъде доста по-пъстър от днешния. Очертаващата се интрига е кой ще бъде балансьорът, патерицата на тази партия, която ще е първа.

Това може да е формацията на Слави Трифонов, която досега печелеше доста добър резултат в проучването. Тя би могла дори да измести ДПС, но до този момент не е предприела никакви важни политически стъпки, освен познатите до днес. Досега дори не се е изявила. Интересно е да видим дали тя ще повтори всичко познато, или ще има ново развитие. Това ще е една от интригите, но още е рано да се предвиди крайният резултат.

- Настанаха промени в кабинета. Трима приближени на премиера министри подадоха оставка. Наложителни ли бяха тези промени?
- Тия промени бяха наложителни много отдавна. Те щяха да изиграят някаква роля в разгара на протестите, тогава можеха да убият инерцията, но сега промените в кабинета вече са много закъснели. Нещо повече, сегашната ситуация: неуспешният вот на недоверие, европарите, загубената енергия на протестите, малкото време до изборите, може да направи промените излишни. А иначе кабинетът на Борисов от гледна точка на ефективността си отдавна се нуждаеше от капитален ремонт.

Исак ГОЗЕС