Решението на Европейската комисия да не върне отнетите през юли акредитации е тежък удар по България по две прости причини, каза в лекция пред представители на едрия бизнес политологът Иван Кръстев. Първо, това се извършва в предизборна година, а обикновено ЕК е изключително внимателна с всичко, което извършва в предизборна година. И второ - това се случва в момент в който се знае, че всички страни имат ликвидна криза и спирането на този тип пари създава проблеми, допълнителни на ликвидността. Каква е причината да бъде изпратено толкова остро послание не е ясно, но че става дума за политически остро послание - в това съмнение не може да има.
Със спирането на парите от еврофондовете у правителството са и ножът и хлябът и е важно този нож как ще реже.  Бизнесът сега е по-зависим от правителството, отколкото преди 6 месеца, посочи политологът. Много опасно ще е, ако реши да финансира едни за сметка на други.  Създаването на фаворизирани сектори, и компании, с корупция както на административно, така и на политическо ниво, ще направи положението много по-тежко, защото вече няма друг източник на финансиране и на оцеляване за част от компаниите.
И преди, когато пазарът функционираше, имаше повече свободни средства, банките бяха много по-активни, също е имало такива практики, но те никога не са имали толкова висока цена за бизнеса, колкото ще имат сега, смята Иван Кръстев.
Истината е, че Европейската комисия също беше изправена  пред тежкото решение какво да направи: да изпрати остро послание с идеята, че това ще доведе до структурни промени или да вкара ликвидност в системата. Фактът,  че беше избрано първото, едва ли е без значение.
Може би навлизаме в период на политическа нестабилност, който отива отвъд изборите, заключи Кръстев. /БЛИЦ