Погледите на всички са втренчени в няколкото последни щата, където преброяването на бюлетините все още продължава, а разликите между двамата претенденти – президента Доналд Тръмп и съперника му демократ Джо Байдън – са малки и вече втори ден не може да бъде обявен победител на президентските избори, пише BG VOICE.

Байдън води в надпреварата по гласове в Избирателната колегия с 253 осигурени гласа срещу 213 за Тръмп и има няколко варианта с оглед на ситуацията в оставащите 5 щати, докато положението на президента е доста по-сложно.

Кампанията на Тръмп подаде съдебни искове, оспорвайки изборните процедури в три щата и настоявайки за повторно преброяване в друг.

В центъра на вниманието са Аризона, Невада, Пенсилвания, Джорджия и Северна Каролина. Ако Байдън успее да удържи минималната си преднина в Аризона и Невада, това ще му донесе още 17 гласа, и той ще получи заветните 270 електори, което му гарантира президентството.

Пенсилвания може да реши изборите – разликата между Тръмп и Байдън намалява с всеки изминал час, а има стотици хиляди непреброени бюлетини, подадени по пощата. При тях преднината на Байдън е в пъти по-голяма от Тръмп. Разликата там е по-малко от 135 хиляди гласа.Друга опция за демократа е традиционно червения щат Джорджия. Там преднината на Тръмп също се стопява и към този момент е около 18 хиляди гласа. Всеки момент се очакват резултатите от най-големия окръг Фултън.

Само в Аризона Тръмп засега успява да намали преднината на Байдън.

Ако Байдън успее да спечели Пенсилвания с нейните 20 електорални гласа, всичко приключва. В случай че Пенсилвания остане за Тръмп, ще му трябват и три от останалите щати. Печелившите комбинации за Байдън са повече. На практика победата във всеки два от останалите 4 щата (т. е. и без Пенсилвания) му е достатъчна да спечели срещу Тръмп.

Прогнозите на социолозите за голямата преднина на Байдън преди изборите очевидно не се оказаха верни. Битката се оказа оспорвана в почти всички от т. нар. колебаещи се (фронтови) щати. Републиканците по всяка вероятност ще запазят минималното си мнозинство в Сената, а мнозинството на демократите в Камарата на представителите ще намалее.

Тръмп не изглежда готов да приеме поражение и дори побърза да обяви победа в щати, където резултатите още не бяха ясни. Така стана в Мичиган – щат, който в крайна сметка отиде за Байдън, и то със значителна преднина. Това е крайно необичайно поведение на кандидат за президентския пост.