Случващото се не само напоследък, но и в последните години, с родната образователна система провокира всевъзможни любопитни реакции и коментари в социалните мрежи. Този път своята гледна точка дава и пловдивският адвокат Стефан Левашки, предава Plovdiv24.bg.

Ето какво гласи поста му:

"По волята на баща ми, Светла му памет, беше строителен инженер, попаднах навремето в Пловдивския строителен техникум. Много трудно се завършваше, тежки специални предмети, в трети курс помня, че правихме по шест класни работи на срок - български език, математика, строителна механика, дескриптивна геометрия и геодезия.

Правило беше по десетина души да останат да повтарят годината и аз бях на косъм от този провал.

От обучението ми там ми останаха високите диоптри очила и нервен стомах за цял живот, но не за това е думата, а за функционалната грамотност, за която тези дни много се говори. Общообразователни предмети учехме първите две години, като въобще бяха изключени биология, география, музика и други хуманитарни науки.

В трети курс учехме само български език и математика, а в четвърти само и изключително специални предмети.

За такива като мен, които не се чувстваха на мястото си, беше цял подвиг да продължим обучението си и да влезем студенти по дисциплини, които въобще не сме учили или са били засегнати съвсем слабо, за останалите, които отидоха да следват за строителни инженери, завършването на този техникум беше голямо предимство.

Та интересно ми е в онези години, ако ни бяха подложили и нас на този тест PISA, колко ли бихме го издържали".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук