Има проблеми с терапевтичните центрове за зависими в България, но ги има по целия свят. Това заяви президентът на Европейската федерация на терапевтичните общности Федон Калотеракис. Според него двата основни проблема са липсата на програми за зависими подрастващи и за зависими затворници.

,,Трябва да се подобри работата с подрастващите, тъй като за жалост разполагате само с един център, който се занимава с това. Разбира се, в Гърция има същия проблем. Все по-ниска става възрастта сред зависимите, не може да се лекуват от това подрастващи и големи. Трябват различни програми'', отбеляза Калотеракис.

Той обясни, че главно се започва с канабис, като в Гърция например има случаи на зависимост на 12-14 години.

Калотеракис коментира и че нямаме никаква програма за зависими в затвора, а 70% от затворниците са пристрастени и трябва да се разработи и програма за тях.

,,Проблемът не е само в "зарибяването", обикновено се започва от кръга на приятелите, те пробват и аз ще пробвам, си казват подрастващите най-често'', обясни президентът на Европейската федерация на терапевтичните общности.

 ,,Пристрастеността е поведение, не заболяване. Тя е някакъв изход, пристрастеността е най-голямото болкоуспокояващо за психически болки. Пристрастенността е симптом, не е първопричината'', поясни още Калотеракис.

Според него основното е превенцията и тя е в силната пропаганда на здравословен начин на живот. За целта е необходимо децата да са добре образовани и тогава ще се намали пристрастеността сред тийнейджърите.