Пети избори за две години в България и липса на ясен победител, гласят част от коментарите на световните агенции. 

Ожесточена надпревара между консерватори и либерали на петите парламентарни избори в България за две години, пише АФП. Според агенцията руската инвазия в Украйна е предизвикала политически хаос в страната, невиждан от падането на комунизма. 

Ако България отново не избере работещо правителство, това може да подкопае надеждите й за присъединяването към еврозоната и ефективното използване на помощта за възстановяване от Covid-19, пише „Политико“. Изданието обаче прави уговорката, че повече яснота около резултатите се очаква днес, след преброяването на гласовете от чужбина. 

Мнозина виждат изборите в България като тест за оцеляването на ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов бе премиер от 2009 до 2021 г., когато избухнаха протести срещу правителството му заради корупция, се казва в материала. 

ПП, водени от завършилите Харвард Кирил Петков и Асен Василев, и ДБ, оглавявана от Христо Иванов, водеха кампанията с обещанието да направят България европейска страна чрез вдигане на стандарта на здравеопазването и образованието и превръщането на съдебната система и прокуратурата в независими.  Те са фаворити сред по-младите избиратели, подчертава "Политико".

Основните съперници за управлението на България са с почти равни резултати и ги очакват трудни и продължителни разговори за сформиране на коалиция, прогнозира Ройтерс. И според "Евронюз" реформаторската коалиция, водена от бившия министър-председател Кирил Петков, трудно ще намери съюзници в един фрагментиран парламент. 

Проруска партия разбърква политическите карти в България, гласи заглавието на "Файненшъл Таймс". "Възраждане" привлича избиратели, които са разочаровани от неспирните препирни между управляващите в София и шумните корупционни  скандали. Според "Асошиейтид прес" и на този вот ключова роля за резултатите са изиграли високата инфлация и корупцията. 

Агенция Ройтерс цитира политически анализатор, според когото хората са изморени и ще накажат партиите, които не могат или не искат да направят правителство.

„Ако безизходицата продължи, може да се стигне до нови предсрочни избори по-късно тази година“, коментира Блумбърг.

„Невъзможността България да създаде работещо правителство може да подкопае надеждите на страната да се присъедини към Еврозоната в близко бъдеще и ефективно да използва европейската помощ за възстановяване след COVID“, коментира „Политико“.

Консервативната партия на бившия премиер Бойко Борисов има съвсем малка преднина пред либералната листа, водена от бившия лидер на центристите Кирил Петков, пише френският в. „Монд“, цитиран от БТА.

Безизходицата се засилва от конфликта в Украйна в общество, което е исторически и културно близко до Москва и е разкъсвано от въпроса каква помощ да окаже на Киев. Младата проруска ултранационалистическа групировка "Възраждане" се възползва от този геополитически контекст, за да продължи възхода си: тя печели 13-14% от гласовете в сравнение с 10% на предишните избори, коментира още изданието.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук