Американските власти продължават да търсят организаторите на изтичането на коронавируса от китайската лаборатория в Ухан. Но самите американци е възможно да намерят истинския виновник за това много по-близо - на собствената си територия.

Той се оказа британски учен със засекретена биография и интересни международни връзки, пише "Труд". 

Запознайте се с Питър Дашак. Изтъкнат зоолог. Ръководителят на загадъчната благотворителна организация EcoHealth Alliance, в която, заедно с известните учени, са включени съпругите на богати американци и високопоставени разузнавачи, включително и бившият шеф на легендарната биологична лаборатория във Форт Детрик.

Току-що, американското издание получи доказателства, че над 10 години Питър Дашак е правил изследвания върху коронавирусите в лаборатории и в дивата природа. Нещо повече, неговото „изследване“ е финансирано от американската корпорация Google.

Интересното е, че корпорацията криеше тези проекти по всякакъв възможен начин, макар че едно спонсорство на научни изследвания е нещо благородно.

Питър Дашак активно експериментираше с коронавируса, опитвайки се да го модифицира, така че да може да се предава от животните на хората.

"Коронавирусът е толкова страхотен!" - разказва той през 2019 г. - Много лесно се манипулира с него в лабораторията. Аз и Ралф Барик от Университета на Северна Каролина, работихме по това ... Вмъкнете парче от друг вирус в него и прецизно го преработете в лабораторията".

Въпреки това, веднага след избухването на пандемията, Дашак стана основният говорител на Google по темата за коронавируса и започна яростно да отрича самата възможност за изкуствения произход на инфекцията.

Той дори организира писмото от учени до уважаваното научно списание Lancet, в което всяко предположение за създадения от човека коронавирус беше обявено за ерес. В същото време ръководството на Google отстраняваше от търсачката и направо забрани всички говорители, включително и известни учени, които се опитваха да изразят своята алтернативна гледна точка и лабораторният произход на коронавируса стана табу за цяла една година.

Днес, ситуацията се промени, но Дашак продължава да популяризира своята версия за естествения произход на вируса. Тази зима той пътува до Ухан като член на комисията на СЗО и отново развенчава идеята за изкуствения произход на коронавируса.

Възниква въпросът: защо изобщо IT гигантът се нуждае от проекти в областта на вирусологията? Нека да изслушаме „главния лекар“ на корпорацията, ръководителят на Google Health, Дейвид Файнберг. „Google всъщност е компания, която се занимава със здравеопазване и иска да помогне на милиардите хора, до които има достъп“, признава той пред репортерите.

Но милиарди не знаеха ... До този момент всички планове на Google Health за защита на здравето на човечеството остават тайна, скрита зад седем печата. Понякога скандалите, като случилото се през 2019 г. сами избухват. Тогава, малко преди пандемията, се оказа, че през 2018-2019 г. корпорацията е стартирала абсолютно засекретен проект „Славей“ за събирането на медицинските данни от всички пациенти на американската мрежа от клиники „Възнесение“. „Възнесение“ има над 2600 клиники, работещи в 21 щати.

И съответно в корпорацията попадна най-интимната лична информация на милиони американци. Какво Google, ще прави с тези данни?

Скандалът с Дашак е не по-малко загадъчен. Днес американците се концентрират върху това, че ученият е работил в лабораторията на Ухан повече от веднъж. Той обаче всъщност е работил по целия свят. Провежда експерименти за предаването на коронавируса от прилепи на хора, например в Бангладеш, и други експерименти в Танзания, Малайзия, Южна Африка и САЩ.

Но не, никой не казва, че британският учен е проектирал вируса и след това е организирал изкуственото изтичане. Това е подходящо само за сценария на филм с Джеймс Бонд и суперзлодей.

Невъзможно е обаче да не забележите колко изгодна се оказа пандемията за Google. Докато аз и ти губехме здравето и доходите си, собствениците на корпорацията с неистови темпове „трупаха плячката“ и само за година нетната печалба на Alphabet (собственикът на Google) нарасна със 17%, а капитализацията се увеличи с една трета.

Това, което прави здравните програми на Google особено зловещи, е, че корпорацията има дълги и близки отношения с Министерството на отбраната на САЩ. Топ мениджърът на компанията, Айзък Тейлър, се намира в звеното за експериментални иновации на Пентагона (DIUx).

Изпълнителният директор на Alphabet Ерик Шмид оглавява Съвета за иновации в отбраната в Пентагона, където между другото е заедно с главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. И двата съвета се занимават, наред с другите неща, и с биосигурността и военните приложения на най-новите биотехнологии.

Не е изненада, че експериментите на Дашак с коронавирусите също бяха спонсорирани от Пентагона и правителствените агенции на САЩ.

Над $64 млн. бяха предоставени на британския учен от USAID. Още $6,5 млн. бяха прехвърлени на Дашак от Агенцията за намаляване на заплахите в отбраната към Министерството на отбраната на САЩ (DTRA). Парите са преведени през 2017-2020. Името на гранта е: „Да се проучи рискът от избухване на зоонозна епидемия в Западна Азия, причинена от вируса от прилеп“.

Преди това специалистите на DTRA работиха за предотвратяването на създаването на „мръсна бомба“ и търсиха източници на радиоактивно замърсяване, но сега повечето от тях се бяха преквалифицирали да търсят биологични заплахи.

Служителите на агенцията ги търсят почти изключително по границите на Русия - в Казахстан, Азербайджан, Грузия, Армения и, естествено, в Украйна. Тоест точно там, където се намират секретните американски биологични лаборатории.

Още през 2007 г. DTRA съставя план за действие при епидемията от испански грип. През 2009 г. беше разгледан сценарий, при който „гениален злодей“ би извършил биосаботаж, заразявайки десетки хиляди хора с вируса Марбург. Изглежда, че борбата срещу биотероризма е нещо добро и необходимо. Парадоксът обаче е, че самите САЩ остават световният лидер в изтичането на опасни вещества.

От повече от 1500 американски биологични лаборатории (това са само тези, на които е разрешено да работят с най-опасните вируси и бактерии) тече като от кофа.

"Всяка седмица в нашите лаборатории има два инцидента и всичко нараства", каза пред Ройтерс епидемиологът Марк Липсич от Харвард.

Само през 2014 г. на правителствено ниво опасните инциденти, свързани с изтичането на патогени на едра шарка, антракс и птичи грип, бяха обсъждани няколко пъти. "Как да се справим с течовете? Затворете лабораториите", написа пресата.

Но това, което е още по-лошо, е, че понякога самите американски учени също извършваха умишлен саботаж. През 2001 г., само седмица след 11 септември, Брус Айвинс, който работи в биолабораторията на Форт Детрик, започва да изпраща по пощата спори от антракс. От 2007 г. той е наблюдаван от ФБР. Вероятно по време на разпитите Айвинс можеше да разкаже много интересни неща, но през 2008 г. по някаква причина той се самоуби.

... И ето, сега за невероятният произход, американците днес се опитват да обвинят китайските учени за изтичането на коронавирус. Както се казва, от болната на здравата глава.

"И така, какво се получава, че моите бели дробове са унищожени от биооръжие, чийто създаване е спонсорирано от правителството на САЩ? Е, кой ще бъде отговорен за тази невероятна глупост?", пита читател от Сан Антонио.