На 17 юни в международни води американският разрушител Gravely настигнал „Ярослав Мудри” и пресякъл курса му на движение на опасната дистанция 180 метра. Руският стражеви кораб (по НАТО – корвета) плавал с постоянен курс и скорост, без да извършва опасно маневриране. Страните разглеждат инцидента противоречиво.
ВМС на САЩ твърдят, че руската корвета „Ярослав Мудри” се опитал да попречи на самолетоносача „Хари Труман”, който се намирал на 5 морски мили (почти 10 км). Американците осъзнали заплахата за авионосната групировка и около час се опитвали да прогонят руския натрапник.

На основание правило №15 от „Международните правила за избягване на стълкновения на съдове в морето (1972), именно корабът на САЩ трябвало да осигури път на намиращия се в дясно „Ярослав Мудри” и да не му пресича пътя буквално под носа му. Американците обаче грубо нарушили международните правила.

Този инцидент стана поредният от продължителната серия конфронтационни срещи на кораби и самолети на САЩ и Русия, като съвпадна със засиленото американско присъствие в Средиземно море.

Американският самолетоносач „Хари Труман” влезе в Средиземно море през Суецкия канал и осигуряваше бойните удари на авиацията по обекти от ИД в Сирия и Ирак. Защо все пак американците не считат за приятелски действията на корабите от руската Средиземноморска ескадра, след като помагат и на САЩ?

Дали това е хипертрофирана представа за своята изключителна роля на планетата? Или правилата за работа на самолетоносачите изискват такава зона за сигурност, но руснаците не знаят това или преднамерено провокират? Защото на 22 юни командващият войските на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес отбеляза: „Русия е единствената заплаха, която може да унищожи цялата страна, макар Русия да не проявява подобни намерения”.

Факт е обаче, че една фрегата от Балтийския флот с водоизместимост под 4500 тона повлия на хода за изпълнение на задачите на американска авионосна групировка в Средиземно море с лидер „Хари Труман” с водоизместимост 97 хиляди тона.

Многоцелевият „Ярослав Мудри” е предназначен за търсене, откриване и следене на подводници на противника, за нанасяне на удари по кораби в морето и в базите, за поддръжка на бойните действия на сухопътните войски, осигуряване стоварване на морски десанти. Разполага със съвременно ракетно, артилерийско и торпедно въоръжение, с противоподводен вертолет Ка-27. Максимална скорост – 30 възела (57 км/час).

Комплексът „Уран” включва две пускови установки с 16 противокорабни нискополетни ракети К-35 (радиус на действие 130 км/час) и автоматизирана система за управление.

Корабът е въоръжен с комплекса „Водопад-НК” за стрелба с противоподводни ракети и торпеда, като бойният запас от 6 ракети или торпеда с далечина на стрелбата до 120 км.

Комплексът за ПВО „Клинок” защитава от противокорабни ракети и летателни апарати от оръжия с брегово базиране. Далечина на действие – до 15 км.

На 30 юни МО на Русия заяви: „Обръщаме се към нашите американски партньори с призив да прекратят опасната и непрофесионална дейност, а също така строго да спазват нормите на международното за изключване на подобни ситуации в бъдеще”.

Превод и редакция: БЛИЦ