Правителството на Русия изненадващо подаде оставка, след като държавният глава Владимир Путин заговори за промени в Конституцията, които могат да му позволят да остане на власт след края на президентския му мандат, съобщава "Ройтерс".

Премиерът Дмитрий Медведев съобщи, че се оттегля от поста, за да даде възможност на президента да извърши промените.

Извънредно! Руското правителство подаде оставка 

Ако бъдат реализирани, те ще делегират власт на парламента и премиера и по този начин могат да позволят на Владимир Путин да управлява, заемайки друга длъжност след края на президентския му мандат през 2024 г.

Медведев, дългогодишен съюзник на Путин и бивш президент, обяви оставката си в ефира на държавната телевизия, седнал до президента, който му благодари за работата. Путин каза, че Медведев ще бъде назначен на нова длъжност като заместник-ръководител на на Съвета за сигурност на Руската федерация, оглавяван от Путин.

В днешното си обръщение пред руския парламент президентът предложи промени в конституцията, които да позволят на депутатите да номинират премиерите и министрите в кабинета. Сега това право принадлежи на президента на Русия.

С този ход много анализатори смятат, че Путин подготвя собственото си бъдеще, след като напусне президентския пост през 2024 година.

Човекът, когото избере за премиер, ще бъде смятан и за възможен негов приемник на президентския пост. По подобен начин Путин напусна президентството през 2008 г., за да стане премиер на Медведев, който четири години по-късно се оттегли, за да може Путин отново да стане президент.

Путин, който е на власт от 1999 г., не е казвал какво смята да прави, когато изтече сегашният му четвърти мандат. По силата на конституцията той няма право да се кандидатира отново за президент, тъй като това му е втори последователен мандат.

Според политическия анализатор Кирил Рогов, че предложенията на Путин показват намеренията му да остане на ръководен пост, като преразпределя правомощия между отделните клонове на властта. "Такъв модел напомня китайския. Той ще позволи на Путин да остане безсрочно начело, като насърчава вражда между потенциалните приемници", написа Рогов във "Фейсбук".

Какви точно промени в Конституцията иска Путин ВИДЕО 

Опозиционният лидер Алексей Навални коментира в "Туитър", че речта на президента показва желание да продължи да "дърпа конците" след края на мандата.

"Единствената цел на режима на Путин е той да остане пожизнен едноличен лидер, цялата страна да е негова собственост, да присвои за себе си и за приятелите си нейните богатства", каза Навални.

Наблюдатели спекулират, че след 2024 г. Путин може да заеме премиерския пост, след като увеличи правомощията на парламента и кабинета и ограничи президентската власт.

По думите на политическия анализатор Дмитрий Орешкин, речта на Путин е показала ясно, че той обмисля този вариант.

Друга възможна опция е сливане на Русия със съседна Беларус, което би създало нов пост на ръководител на новообединената държава. Този вариант обаче бе отхвърлен от президента на Беларус Александър Лукашенко.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ