Руският президент Владимир Путин представи пред Федералното събрание идея за поправки в Конституцията, които включват прехвърляне на част от правомощията му към законодателния орган и които ще се гласуват на референдум. В същото време в годишното си послание Путин подчерта, че не е необходима промяна на политическата система на страната, съобщава БГНЕС.

Както БЛИЦ съобщи, веднага след обявеното намерение на Путин правителството, начело с Дмитрий Медведев, подаде оставка. 


Руският президент заяви, че по-голяма отговорност за съставяне на правителство трябва да е в ръцете на Думата, където да се утвърждава, а не просто да съгласува кандидатурите, посочени от президента.

Решението на парламента трябва да задължава държавния глава да подпише назначаването на министър-председателя, както и членовете на кабинета. Освен това Думата трябва да може да утвърждава състава на правителството по предложение на премиера.

В същото време президентът си запазва правото да отстранява премиера или други членове на кабинета. Президентската система в Русия трябва да остане силна, т.е. без промени в ролята на президента като главнокомандващ въоръжените сили и силовите структури. Единствената предвидена промяна е да са нужни „консултации“ с парламента за избор на ръководители на силовите ведомства.

Путин не стигна до огласяване на децентрализация на властта, но в изказването му се прокрадна известна тенденция в тази посока.

"Считам за необходимо да се консолидират принципите на единна система на публична власт в Конституцията и да се изгради ефективно взаимодействие между държавните и общинските органи", каза Путин.

В същото време президентът отбеляза, че реалните правомощия и възможности на местното самоуправление „трябва да се разширяват и укрепват“. Руският президент смята, че е необходимо засилване ролята на губернаторите и това да влезе в конституцията.
 
Президентът отправи и други предложения пред депутатите – например конституцията да има приоритет над международното законодателство в руското юридическо пространство.

Също така желаещите да станат отговорни държавни служители не могат да имат друго гражданство освен руско. Що се отнася до кандидатите за президентския пост, според Путин е редно те да са живели в Русия не по-малко от 25 години, а не както се изискваше досега 10 години.