Не мина и месец от срещата на НАТО във Варшава, на която бе обявено разгръщането в Прибалтика на войски подразделения на страните от алианса, и кампанията за милитаризиране на трите държави, сякаш, започна с пълен ход. При това не може да не се каже, че НАТО и преди е придавала голямо внимание на Литва, Латвия и Естония, пише в свой анализ изданието "Руская весна".
Например, военните учения, провеждани на територията на тези страни, станаха почти редовни, а местните гарнизони постоянно се задействат за разполагането на „гости” в армейски униформи от редица западни държави.
 

Но, в последно време военната риторика стана още по-отчетлива. За това говори и скорошното изявление на ръководителя на ВВС на САЩ Дебора Ли Джеймс, която по време на визитата си в Литва обнадежди местните власти, подчертавайки, че Вашингтон е готов да достави на Вилнюс отдавна исканото от него оръжие.
 
Освен това, чиновничката обеща да активизира подготовката на литовските въздушните контрольори, а паралелно да продължи въздушното патрулиране в небето над страната от самолети на НАТО. Включително и от авиацията на САЩ.
 
Решението сякаш вече е взето. В обновената Военна стратегия на САЩ като основната задача на Европейското командване на американските въоръжени сили е посочено противодействието на Русия. Пентагонът вече обяви за почти четирикратно увеличение на финансирането на войските си в Европа – до 3.4 милиарда долара.
 
При това основната част на тези средства ще отиде за разполагането на сили в Източна Европа. В Прибалтика ще се появят складове с тежка военна техника, ще се усъвършенстват и системите за базиране, военната авиация.
 
Естествено, Русия няма да стои със скръстени ръце и спокойно да гледа случващото се до нейните граници. За някои ответни решения вече е известно. Сред тях са разполагането на ЗРК С-400 „Триумф”, въвеждането в бойно дежурство на радиолокационните станции за предупреждение за ракетни нападения Воронеж-ДМ, засилване на възможностите на ПВО с нови зенитни-пушечни комплекси „Панцир-С1”.
 
Балтийският флот ще получи съвременни кораби, а освен това е обявено и формирането на пълноценен армейски корпус на територията на Калининградска област. Както заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, Русия е принудена да реагира на увеличаването на военния потенциал на НАТО до руските граници.
 
При това редица анализатори отбелязват, че натъпквайки Прибалтика с военни сили, натовските генерали фактически превръщат тези държави в мишени. Все пак, именно по тях, по тези батальони, а не по Брюксел, ще бъде насочен ответният удар.
 
По същество, Прибалтика и нейните жители са станали заложници на ситуацията, казват мнозина. Именно заради това Русия предлага един здравомислещ подход, разговор на езика на аргументите, а не на ултиматумите Наскоро заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов обяви готовността на неговото ведомство за консултации с Прибалтика и Полша по въпросите на военната дейност по границите. 
 
Превод и редакция със съкращения: БЛИЦ