Каолиновият крал Иво Прокопиев, който е един от най-личните приватизатори в схемите на Командира, е пуснал пипала във всяко управление, във всеки ТВ ефир, в почти всяко НПО или анализаторски център, който работи у нас от началото на Прехода досега, пише "Монитор".

Така хитът на Хазарта най-точно описва схемата, по която от 30 години работи институционалната и медийна плетеница от обвързаности на Прокопиев.

И ги ползва за лична употреба и срещу враговете си. А основата мишена винаги е една – депутатът от ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски – враг №1 на каолиновата селищна система от обвързаности.

Ето, днес в ТВ ефира се появи, например един позабравен кадър на каолиновата машина за лъжи – Филип Гунев. В кратко интервю пред БНР (националният ефир, който също е овладян на принципа „имам човек“) Гунев обясни как службите за сигурност в страната били поделени между Делян Пеевски и ГЕРБ.

Явно Гунев бързо забравя, или се надява на късата памет на другите, защото забравя две основни неща – Пеевски е част от опозицията в тая страна, докато самият Гунев беше част от управлението на ГЕРБ като зам.-министър на МВР в кабинета на тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Всички знаем коя е тя – виден кадър на кръга „Капитал“, който успя да прати свой човек да пробие системата за случайно разпределение на делата на Темида в полза на задкулисието, тъщата на видното перо на „Капитал“ – Росен Босев и майка на друга, по-малка перодръжка на каолионивия бос – Лора Филева.

Но КОЙ е Гунев? В момента е председател на управата на „Антикорупционния фонд“. Именно фондът е бухалка на Прокопиев срещу всички неудобни. Иначе е бивш зам. вътрешен министър и дясна ръка на гравитиращата около кръга „Капитал“ бивша шефка на МВР, ексвицепремиер и настоящ посланик на страната ни в Израел Румяна Бъчварова.

Той бе ръкоположен за председател на Управителния съвет, през март 2019 г., когато съоснователят Николай Стайков (друг виден „човек“ на Прокопиев и бивш търговец на капути) стана прост изпълнител в „Антикорупционния фонд“, във фондацията изгряха нови звезди, а на директорския стол се намести Бойко Станкушев - бивш член на СДС и „Подкрепа“, бивш журналист от БНТ и бивш медиен съветник на подсъдимия ексминистър на отбраната Николай Ненчев, а също и активен поддръжник на „Да, България“ на Христо Иванов. Пак тогава в Управителния съвет на фондацията се намърда и ченгето от ДС с агентурно име Сашо – Илиян Василев.

Самият Гунев, както и бившият служител на подсъдимия Иво Прокопиев – Николай Стайков, притежават мезонети за повече от 600 000 лв, стана ясно миналата година.

Макар да е служебен заместник-министър в кабинета на Марин Райков, назначен от близкия до Прокопиев тогавашен президент Росен Плевнелиев, Филип Гунев не е подал декларация за участието си в изпълнителната власт за 2013 г. Когато влиза в изпълнителната власт отново – в края на 2014 г., този път като титуляр заместник-министър на вътрешните работи, първо при Веселин Вучков, а после и при Румяна Бъчварова, Гунев е принуден да подаде декларация.

В нея обаче остават скрити две обстоятелства – Гунев не е декларирал, че е имал депозит от почти 100 000 евро /колкото е гарантираният от държавата праг при фалит на банка/ във финансовата пирамида на банкера беглец Цветан Василев. След банкрута на КТБ обаче се разбира, че Гунев имал в нея 99 873, 80 евро. Не е известен произходът на средствата.
 
Едва след като напуска изпълнителната власт в началото на 2017 г., Филип Гунев декларира и ново обстоятелство. Малко след като приключва краткият му мандат като служебен заместник-министър през 2013 г., когато МВР се провали тежко със скандала "Костинброд", Филип Гунев става горд собственик на мезонет на пресечка на централната улица "Оборище", само на няколкостотин метра от Докторската градина.

Продавач на мезонета е втората съпруга на подсъдимия бивш шеф на НДК Мирослав Боршош. За 150 кв.м. и подземен гараж, оформен като мазе, Гунев плаща 322 712 лв. От тях – 117 400 лв. се оказват банков кредит, който е взет на името на Гунев и на жената, с която живее на семейни начала – Олга Шишкова.

Жената на Филип Гунев е активна привърженичка на политическото ГМО на Прокопиев "Да, България". Олга Шишкова е работила във фирмата на Ивайло Пенчев, когото кръгът около Прокопиев упорито се опитва да лансира като политик.

Пенчев стана печално известен с отношението си към цената на труда у нас, както и с подкрепата си за гей-парадите. От началото на 2017 г. Гунев остава единствен длъжник към банката, като изключва жената, с която живее на семейни начала от задължените към банката, а ипотеката вече възлиза на 125 000 лв.

Филип Гунев се оказва собственик и на още два по-малки апартамента в столицата, придобити, докато е част от едно от НПО-та, финансирани от мизантропа Джордж Сорос.

След всичко казано до тук остава само един въпрос: За толкова глупави и загубили паметта си, счита Прокопиев хората у нас, че не се притеснява да си праща марионетките на турне, за да пеят „Имам си човек“ по поръчка. Срещу няколко сребърника и… шепа каолин.