Убеден съм, че ще се справим с вируса. Това заяви пред bTV кардиологът д-р Николай Димитров.

"Министърът е този, който дефинира. В кризисни ситуации всички ще се съобразим с неговото решение. Ние нямаме инфекциозно отделение, но ако той дефинира задачи, които ние можем да изпълним, няма никакъв шанс да откажем", каза д-р Димитров в коментар за ролята на частните болници при борбата с COVID-19.

Той посочи, че има четири модела за справяне с коронавируса. „Първият е китайския, който е далече от нас, защото е авторитарен, данните им може би са моделирани. Другият модел е южнокорейският, той е прекрасен, защото те се справиха – с много пари и много дисциплина, което също е малко далече от нас.

Третият модел е на Италия, но той не върви на добре. Четвъртият модел е американският, но там се изстреля огромен финансов ресурс. Трябва да направим компилация от тези модели. Много успешен е моделът на швейцарците, там има около 400 заразени и само 4 смъртни случая“, обясни лекарят.

Д-р Николай Димитров припомни, че ЕК отпуска милиарда евро за справяне със заразата. „Нашите власти трябва да насочат финанси вътре в нашата страна за спасяване на населението“, отбеляза той. 

Когато човек е с нелекувана хипертония, обикновено това уврежда сърдечния мускул, не може да бъде изтласквано необходимото количество кръв към жизненоважните органи и когато в компилация с вирусна инфекция се наруши оксигенацията на кръвта в белия дроб, тогава сърцето работи в неблагоприятна среда, обясни кардиологът.