147 легла в Пловдив са отредени за болни с коронавирус, а МБАЛ "Св. Мина" в готовност да бъде трансформирана в инфекциозна болница. 13 случая за нарушение на карантината са регистрирани в Пловдивско, три от които са в село Борец. Една от несъобразилите се е жена, завърнала се от Италия.

Тя била забелязана да обикаля свободно из търговски обекти в Куклен. След намеса на полицията била принудена да остане вкъщи. Това стана ясно след срещата на кризисния щаб в Областната управа.

Според най-новата информация засега Пловдив разполага с 147 легла, които са определени за болни с коронавирус.

Ако местата не стигнат, се предвижда болница "Свети Мина" да бъде изцяло преустроена за евентуалната епидемия в инфекциозна болница. До момента за медицинския персонал и за предпазването на останалите граждани са поръчани 1 млн. маски и 67 000 защитни облеклa. 

В РЗИ-Сливен ежедневно получават сигнали за хора, самоволно нарушаващи карантината си.

Това съобщи пред журналисти днес д-р Даниела Калева, директор на дирекцията "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Сливен.
 
Тя призова гражданите към повече отговорност към собственото си здраве, както и към това на околните.
 
Общо 84 души се наблюдават за симптоми на коронавирус в област Сливен. Сред тях са хора от различни възрасти, както и чуждестранни граждани, пристигнали предимно от Италия.
 
От общо 128 наблюдавани до момента, 44 вече са свалени от отчет и са прекратили карантината си. Няма хоспитализирани със съмнение за коронавирус, няма и регистрирани случаи в областта.
 
Грипът тип "Б" в района затихва, единични са случаите на настанени с усложнения пациенти в болниците, каза още д-р Калева.