Коронавирусът официално е обявен за пандемия, а държавите по света една след друга предприемат драстични мерки за ограничаване на неговото разпространение. Това обаче води до огромни икономически загуби, които за момента не могат да бъдат изчислени дори с приблизителна точност.

Отменят се културни, спортни и корпоративни събития. Компаниите призовават служителите си да работят от вкъщи и отлагат инвестициите, потребителите предпочитат да си стоят вкъщи, вместо да излизат по магазините и по заведенията.

Отменят се пътувания по въздух, вода и земя, затварят се граници, а хотелите и туристическите забележителности стоят празни.

На този фон е трудно да се прецени кои сектори ще понесат най-тежкия удар, но все пак може да се направи обосновано предположение за потенциалните губещи.

Туризъм

В момента туристическият сектор и авиопревозвачите се очертават като най-застрашени от ефектите на епидемията. По данни на Глобалната асоциация за бизнес пътувания загубите в сектора може да достигнат близо един трилион долара.

Преди броени дни американският президент Доналд Тръмп забрани пътуванията от 26 европейски държави до Съединените щати. Много от страните в Европейския съюз затвориха сухопътните си гранични пунктове. Всичко това ще се орази болезнено не само на туризма, но и на транспортния сектор като цяло.

Култура и спорт

Някои от най-големите спортни събития в света вече бяха отменени. Националната баскетболна асоциация в САЩ, испанското и италианското футболно първенство и още много спортни организации обявиха, че отменят всички срещи до второ нареждане.

Много от останалите организации също обмислят подобни мерки.

Говори се и за възможното отлагане на Олимпийските игри в Токио, насрочени за юли 2020 г. Европейското първенство по футбол, което трябваше да се състои през юни и юли, вече почти със сигурност ще бъде отложено за 2021 г., според UEFA.

Всичко това води до огромни загуби, както за спортните клубове, така и за техните спонсори и медийни партньори. Много от атлетите вече дадоха положителни проби за коронавируса, което означава, че е много вероятно да са предали заразата и на други свои колеги.

Промишленост

Големите промишлени предприятия засега изчакват с развитието на ситуацията. В краткосрочен план най-големият проблем за тях беше прекъсването на веригите на доставки от региона на Китай и Югоизточна Азия, където беше регистрирана първата вълна на епидемията.

Тази верига обаче постепенно започва да се възстановява.

Големият проблем в дългосрочен план обаче е свързан с продължителността на карантината, която вече се налага в много държави и фактът, че тя може да доведе до рязък спад в търсенето на голям спектър от стоки.

Това няма как да не се отрази върху приходите и печалбите в промишлеността.

Строителство и недвижими имоти

В строителния бранш също има поводи за опасения. Ако се сбъднат опасенията за нова икономическа криза, които се споделят от все повече икономисти, съвсем логично е да се очаква спад в продажбите на недвижими имоти. В трудни времена повечето хора отлагат мащабните разходи, а покупката на нов дом е един от най-големите.

Дори и кризата да се окаже краткосрочна, ограниченията на разпространението на епидемията водят до отменени огледи и до отлагане на коропративните инвестиции в нови търговски площи.

Ефектите от този процес няма да могат да се избегнат, независимо дали ще действат в дългосрочен план или ще бъдат с по-кратък времеви хоризонт. 

Банки и финансов сектор

За банките ситуацията е изключително сложна, защото и преди пандемията от Covid-19 те се "задъхваха" под натиска на рекордно ниските лихвени проценти и свиващите се норми на печалба.

През последните дни и седмици водещите централни банки по света обявиха нова серия от монетарни стимули, за да гарантират ликвидността на финансовия сектор по време на задаващата се криза.

Федералният резерв на Съединените щати, централните банки на Англия, Австралия и някои други страни прибегнаха до извънредни понижения на лихвените проценти. Други, като Европейската централна банка, предпочетоха да "заложат" на директните покупки на облигации и отпускането на преференциални целеви кредити.

При евентуалното бързо овладяване на разпространението на вируса и завръщането на бизнеса към нормален режим на работа в близките два или три месеца, вероятно тези мерки ще помогнат за избягването на "шокове" в банковата система.

Ако обаче извънредната ситуация продължи повече от очакваното и пандемията не бъде овладяна навреме, тежестта на свитата икономическа активност постепенно ще започне да се пренася и върху трезорите.

В Италия правителството обяви, че ще даде възможност на гражданите и фирмите да отложат плащането на вноските по ипотечни кредити за известно време. Това обаче води до преки загуби за банковата система, които рано или късно ще трябва да бъдат калкулирани в техните баланси.

Поне засега обаче изглежда, че на кредитния пазар нито в Европа, нито в останалите развити икономики се наблюдава някаква по-сериозна ликвидна криза. Сривът на капиталовите пазари обаче със сигурност ще доведе до сериозни загуби, които все още е трудно да бъдат изчислени.

Търговия

В ритейл сектора пораженията, нанесени от Covid-19, със сигурност ще бъдат сериозни. Да, в краткосрочен план супермаркетите може би ще спечелят от паническото "презапасяване" с определени продукти, но в близко бъдеще задаващата се рецесия ще доведе до спад в потреблението, а оттам и до значително свиване на търговските обороти.

Още по-застрашени са малките търговски обекти, които веднага понесоха удара на опразнените улици. 

На фона на изключително тежката ситуация в световен мащаб обаче, има и сектори, които успяват да се възползват от нея.

Фармация

Повечето анализатори в момента посочват фармацевтичните компании и производителите на медицински консумативи като най-логичните печеливши, тъй като техните продукти и услуги ще се радват на екстремно силно търсене през следващите няколко месеца, а може би и за по-дълъг период от време.

Презапасяването с лекарства и медикаменти от първа необходимост със сигурност ще се отрази и в отчетите на тези компании за първото тримесечие на годината, тъй като цените на тези продукти скочиха рязко по време на всеобщата паника.

Онлайн търговия

За разлика от физическите обекти, които се нуждаят от голям "човекопоток", онлайн магазините е много вероятно да спечелят от факта, че повечето хора ще трябва да си останат вкъщи за известно време. Очаква се обемът на поръчките по интернет да се увеличи.

Интернет търговията обаче не е имунизирана срещу опасността от евентуална рецесия. Затягането на потреблението в по-дългосрочен план, ако се стигне до масови съкращения на работни места и спад в доходите, ще засегне както физическите, така и онлайн магазините.

Видео стрийминг

Един от секторите, който моментално отчете ръст на поръчките, е този на компаниите, които се занимават с платформи за стрийминг и видеоконференции. Техните акции бяха и сред малкото, които избегнаха масовите разпродажби на капиталовите пазари.

Все повече компании призовават служителите си да работят от вкъщи, отменят се корпоративни събития, а срещите на живо се заменят с онлайн комуникации. Тази тенденция може да запази и за по-дълъг период от време, дори и след преминаването на заплахата от коронавируса.

Експертите прогнозират, че много компании може да преосмислят ползата от дистанционните комуникации и да продължат да ги ползват, дори и след кризата с Covid-19.

В заключение, оценката за точния размер на щетите (или пък потенциалните печалби за отделни компании) в резултат на пандемията за момента е почти невъзможна.

Британското издание The Independent излезе с материал, в който се посочва, че икономическите последствия от коронавируса ще бъдат много по-мащабни от медицинските, или с други думи - Covid-19 ще доведе до много повече фалити, отколкото смъртни случаи.

Фаталните случаи към днешна дата са близо 5000 в световен мащаб, но финансовите ефекти ще засегнат милиони хора.