Всяко нещо, което вие правите против законите на икономиката, а те са точно толкова валидни колкото законите на физиката и математиката, винаги се връща по някакъв неприятен начин.

Това заяви в ефира на bTV икономистът Левон Хампарцумян.

Сега, като чувам, че някой ще намалява цените на нещо, това не са състоятелни тези. Това ще е за кратко време и после ще го платим по друг начин“, смята Хампарцумян за намаляването на цената на бензина.

По думите му чужденците ще ни съборят границата, за да идват да зареждат гориво от тук, ако е с левче по-евтино.

С него в студиото на "120 минути" бе и икономистът Любомир Дацов:

„Помните ли 1996-а година как дойде кризата. Имаше един министър на икономиката, който предизвика инфлацията, като каза да не се плащат кредитите на банките. Така държавните предприятия започнаха да правят огромни загуби, а банките вкарваха пари в тях“, каза Дацов.

„Нямаше как да не се катастрофира. Някой си мислеше, че помпайки от лошите банки пари в държавните предприятия, ще прави икономика“, добави той.

„2007-а година сме приели еврото, като сме решили да се присъединим към ЕС“, подчерта Хампарцумян.

„В момента се дискутира присъединяването към Еврозоната. Ние еврото вече сме го приели, то съществува и функционира вече с всичките си плюсове и минуси“, обясни Дацов.

„Г-н Радев направи една блестяща професионална и икономическа, политическа и финансова презентация. Искам такива думи да чувам от премиера, президента и министъра на финансите. Те трябва да потвърдят, че ние искаме да отидем в еврото и да го приемем, да бъдем членове на Еврозоната, да сме стабилни и предсказуеми членове на НАТО“, добави Хампрацумян.

Дацов призна, че е озадачен защо хората не осъзнават, че еврото ще е добро за България и как така хората не осъзнават лъжите. „Периода от 2007 досега, ние просто тупкаме топката. Хората очакват да има действия, а те не се случват. Политиците носят специална отговорност. Те са толкова гъвкави, че чак става неприятно от това“, каза той.

Според Дацов няма да има спекула, ако имаме 6 месеца на дуалност на цените. „Няма как после да се махне единият етикет и цената изведнъж да скочи. Нека видим как тогава ще има спекула“, каза той.

Според Хампарцумян няма как пазарът да бъде много изкривен, защото хората просто ще започнат да пазаруват в чужбина – Гърция, Румъния или Турция.

По думите и на двамата вече много от нещата са в евро, например за покупката на жилища или кола.

„Служебни правителство са взимали съдбоносни решения за България, защото могат. Вече зависи дали искат да носят такава отговорност“, каза Хампрацумян.

„Всичко опира до това дали искаме да се движим бързо и изпреварващо“, смята Дацов.

„Редовното правителство, което имахме, допринесе за инфлацията. По добре такава политика да не правим. В момента обаче служебното правителство потиска инфлацията, ако се продължи това, до 6-7 месеца ще видим резултати от всичко това и инфлацията ще тръгне надолу“, категоричен бе Дацов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук