2020 година бе нормална с едни обичайни за България темпове на растеж. Имахме туристически сезон, макар и потиснат. Има бизнеси, които заради обстоятелствата процъфтяваха. Зависи коя клечка си изтеглил. 

Това заяви в ефира на Нова тв и предава банкерът Левон Хампарцумян

"В IT бизнеса се случиха куп хубави неща, онлайн търговията процъфтя. Говорим за едни 9-10 месеца, в които имаше затруднения за едни, но за други не", обясни той. 

"Възможностите за харчове се намалиха - нямахме възможност за много скъпи почивки. Така заделихме бели пари за черни дни", заяви Хампарцумян.

По думите му у нас се наблюдава в момента един феномен - отложено потребление. "По някаква причина се отлагат един куп покупки. Скоро смъртността и заболеваемостта ще влезе в поносими за нас като общество граници и тогава ще започнем да харчим", смята той. 

Майка превърна 19 кв.м. фургон в кокетно бижу

"Когато хората се почувстват сигурни и ги няма вече тези заплахи, ще започнат отново да харчат и това, което е отложено сега, ще се събере тогава", прогнозира експертът. 

"Жилищният пазар в момента леко се покачи, защото хората търсят убежище за парите си. 

Освен това с тези хоум офиси се оказа, че ако имаш мъничък апартамент, в който само преспиваш и хапваш обикновено, в един момент, като се съберете с жената, децата и още някое домашно животинче, ви трябва нещо по-голямо", добави банкерът. 

Не е за вярване бум на какво има на имотния пазар у нас

"Много хора използваха пък схемите за подпомагане, за да си погасят скъпите потребителски кредити. Няма как да обобщим нещата, зависи в каква фаза на живота си е определен човек. Хората взимат доста рационални решения в последно време", смята той. 

На въпрос дали харчим рационално в коронакризата Хампарцумян отвърна, че когато човек си стои вкъщи, гледа да си направи живота малко по-хубав и понякога си купува глезотии.