Командващият на Тихоокеанския флот на САЩ Скот Суифт заяви, че е готов да нанесе ядрен удар по Китай в случай, че постъпи съответна заповед от президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес, цитирана от РИА Новости. 

Суифт се е изказал на конференция по сигурността в австралийски университет след съвместни военни учения на САЩ и Австралия. Когато един от учените го попитал дали би изпълнил заповед за нанасянето на ядрен удар по Китай идната седмица, ако тя е е издадена от президента на САЩ, Суифт е казал: "Отговорът е - да". Адмиралът е подчертал, че всеки американски войник е дал клетва да се подчинява на заповедите на главнокомандващия. 

Изказването идва на фона на напрегнатите отношения напоследък между Вашингтон и Пекин. Миналата седмица, например, китайски изтребител за трети път прехвана самолет на американските ВМС над Южно-Китайско море.

В началото на юли Пекин обвини Вашингтон в грубо нарушение на суверенитета и международното право във връзка с навлизането на американски ескадрен миноносец в акваторията на спорните острови Сиша, които Китай смята за свои. Отговорът от страна на САЩ бе категоричен, че никой не може да ограничава свободата на мореплаването.