В последната година вече шестима руски дипломати бяха обявени за персона нон грата. България става все по-интересна за руските служби и много важен фактор за руските интереси. 

С тези думи бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев коментира шпионския скандал у нас, при който бяха задържани шестима души. БЛИЦ припомня, че съдът остави за постоянно в ареста петима от тях.


Милен Керемедчиев

"Руските интереси в региона се засилват. Тук имаме контраразузнаване - български граждани шпионират за друга страна. Имаме някакво превъоръжаване на Българската армия, но то върви в слаби темпове. 

България ще играе все по-голяма роля в общия щит на НАТО, което означава все по-активни действия на руските служби в държавата", заяви Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR. Той очаква да бъдат експулсирани още руски дипломати, а реакцията на Русия няма да закъснее и ще бъде същата. 

"След встъпването на Джо Байдън в Белия дом се вижда рязко влошаване на отношенията с Русия. През годините Турция започва да отстъпва като надежден партньор на НАТО. По-близко е сътрудничеството между Ердоган и Путин.

САЩ и НАТО преместиха фокуса на действие към Гърция, а на север България и Румъния стават все по-значим фактор в региона", каза още Керемедчиев.

Той изтъкна, че намаляването на дипломатическите отношения не помага в диалога, а по-скоро вещае Студена война. По думите му Русия отстъпва от свои изконни територии - в Черна гора беше много силно руското влияние. Република Северна Македония също е основен център на руските интереси.

"Тази афера у нас, плюс следващите действия, ще покажат твърдост, че ще отстояваме тази наша политика, която е заложена в последните над 20 години. България ще бъде все повече контактна точка с нарастващото напрежение с Русия. САЩ ще увеличат натиска за спиране на "Северен поток 2". Сблъсъкът между САЩ и Русия ще бъде на европейска територия и България ще бъде на първа линия", посочи бившият зам.-външен министър.

За финал на разговора Керемедчиев изтъкна, че Русия не е единствената държава, която проявява огромен интерес какво се случва в страната ни и в региона.

Гледайте целия разговор във видеото.