Знаете ли, аз винаги се опитвам да анализирам всяка ситуация от дневния ред на великите сили, като историк, който иска да разглежда документи и доказателства.

Четвъртък и петък историята беше хаотична, но в събота се канализира информацията. Това каза историкът и геополитик проф. Нина Дюлгерова в "Неделята на NOVA". 

"Това, което върви с информация и дезинформация ми звучи поръчково. Днес са два месеца от инагурацията на Джо Байдън и САЩ щял да следи изкъсо шпионския скандал и да защитава суверенитета на България. В последните месеци обаче има силна атака от страна на САЩ към Европа и Русия за "Балкански поток", допълни тя.  

"България попада в отношенията между САЩ и Европа", каза още проф. Дюлгерова 

"Това е тема, която трябва да бъде неутрално анализирана. Подкрепям проф. Дюлгерова. България е в полето на един глобален сблъсък. България е член на НАТО и ЕС. Това е сблъсък на геополитически виждания между Русия и НАТО", каза журналистът Георги Коритаров 

"Има една ключова особеност - има ли Руската федерация основания да разгръща такава дейност срещу България. Да, има. България е ключова страна за НАТО и се намира в проблемна зона на ЕС и от известно време България дава заявка да играе водеща роля в инициативата "Три морета".

Това бе ознаменувано от Румен Радев, който отиде в Естония. Радев и Борисов са в безпрецедентен консенсус по тази тема. Русия иска да знае какви са плановете и какви перспективи се очертават. Хората, които са ангажирани по този случай, излязоха като имена в много медии"

"Така наречения "резидент" е човек, работил във военно разузнаване, на 74 години - пенсионер. През 2000-2001 година случаят е свързан с пенсионер, който работеше с Лиляна Гешева, която беше служителка на службата. В крайна сметка тези хора бяха оправдани осем години по-късно".

Най-голямата шпионска афера в годините на прехода се оказа въздух под налягане

"В този случай можем да говорим от гледна точка на формулата. Не са работили под руско направление, а под направление на друга държава на Балканите - Гърция. Жената и съпругата са символен образ", допълни журналистът. 

"Ако има някаква политическа логика, БСП изобщо няма да подкрепи Радев. Свързвам Радев с инициативата "Три морета", която е един от ключовите поводи за руския разузнавателен интерес към България. Този скандал не е приключил и разкрития за разширена мрежа предстоят", заключи той.