Северна Корея е най-потайната държава в света. Журналистът на CNN Уил Рипли я посещава цели 19 пъти като коренспондент на телевизията там. Но дори и да си там, в епицентъра на събитията, е трудно да разбереш, какво наистина се случва в страната.

За това той и колегите му разчитат на малките знаци, които Северна Корея изпраща на света, за да разбере, какво наистина се случва зад желязната завеса.

"Най-много улики можем да открием в речта на Ким Чен Ун към нацията на Нова Година. Той я използва, за да сигнализира на Южна Корея, че е готов за дипломация", обяснява Уил Рипли.

Това негово действие даде началото на много важни дипломатически срещи и доведе до подписаното примирие между Севера и Юга през 2018 г. Но в началото на 2020 година, Ким не се обърна към народа си, което накара анализаторите да смятат, че той се срамува от това да признае, че е направил грешка в отношенията си със САЩ.

"Друга значима улика е когато Ким Чен Ун посещава свещената планина Пекту. За Върховния лидер това е мястото, на което отива, преди да вземе важни решения. Преди да обяви началото на дипломатическите отношения с Южна Корея, той се качи на свещената планина. А преди да прекрати дипломацията между Северна Корея и САЩ, Ким Чен Ун бе забелязан да язди бял кон по склоновете на Пекту два пъти", обяснява Рипли. 

По думите на журналиста всеки път щом Ким Чен Ун се появи в публичното пространство, целта е само една - да изпрати послание.

"Когато го видим по време на изстрелване на ракета, то знаем, че той иска да говори за военната мощ на страната си. Когато го видим на военен парад, знаем, че той ни демонстрира мащаба на армията си и отдадеността на народа си.

Но когато не се появи на важно събитие... е, това ни кара да повдигнем вежди", казва Рипли.

Той припомня, че през 2008 година Ким Чен Ир пропуска военния парад, който отбелязва 60-тата годишнина от основаването на страната.

"По онова време имаше много конспиративни теории относно това, какво се случва в страната. Всички те бяха опровергани от Северна Корея, която ги нарече "измислица". По-късно научихме, че той е получил удар и е починал", разказва журналистът. 

"За това, когато Ким Чен Ун изчезна за три седмици през април, изпускайки най-важния празник за Северна Корея, спекулациите излязоха извън контрол. Много от сведенията не бяха истина, но когато гледаш към държава като КНДР, където има нулева прозрачност, трябва да следиш за знаци, които могат да ти подскажат какво наистина се случва", обяснява журналистът.

Той и колегите му започнали да търсят за обичайните следи. Една от тях са сведенията от тайните служби. Другата - снимките от сателитите. Така откриват влака на Ким Чен Ун в близост до крайбрежната му луксозна резиденция.

"Това ни наведе на мисълта, че Ким може би се намира там. Не е напълно сигурно, но тъй като Северна Корея е толкова потайна, трябва да се вглеждаме в тези знаци.

Чрез сателитните снимки можем да видим всичко, като реконструкция на ядрен реактор или разширяване на фабрика за оръжия. Това ни показва какво се случва, когато Северна Корея мълчи.

Разбира се, понякога информацията от службите и сателитните снимки е вярна, но понякога не е. За това трябва да разчитаме и на други методи, като информацията от дезертьорите. Някои от най-ужасяващите истории идват именно от хората, държани в трудовите лагери на Северна Корея. КНДР отрича тяхното съществуване, но сателитни снимки показват, че те съществуват", казва Рипли.

Но може ли да е напълно сигурен, че е разгадал шифъра на това, което се случва в Северна Корея?

"Понякога имам чувството, че колкото повече посещавам КНДР, толкова по-малко знам за случващото се там", категоричен е той.

Източник: dnes.bg