Чудно какво би се случило, ако министър-председателят на Канада беше привикал в сградата на парламента на страната с пръстче зам.-шефа на третата по големина партия в държавата и му беше казал „Аз вас ще ви оправя“?

Въпросът, разбира се, е изцяло хипотетичен, защото в северноамериканската държава подобна гротеска би била немислима. Да не говорим, че за огромно наше съжаление настоящият ни премиер Кирил Петков никога не би имал шанс дори да подуши светая светих на законодателната или изпълнителната власт в Канада освен отвън - ако разпъне палатки пред сградите, в които се помещават.  

Казваме „за съжаление“, защото същият този човек, който вече шести месец е на кормилото на България, доказа, че няма да надскочи нивото си на балкански шмекер и че става единствено да гази законите и Конституцията и да загражда нелегално частни плажове по морето. А сега, след като обезкости хазната на държавата, вкара я в милиардни дългове, тласна я в бездната на инфлационната спирала и буквално я даде на концесия на олигархията и по-конкретно на ментора си - енергийния бос и медиен монополист Иво Прокопиев, започна да си изпуска нервите.

Няма друго определение за поведението на Просто Киро, който – както разкриха днес от ДПС, привикал с пръстче в Народното събрание преди две седмици зам.-председателя на движението Станислав Анастасов, за да го заплаши, че ще ги „оправи“. Разбирай – движението. При това дал и жокер –възнамерявал да го направи през представител на друга държава и по-конкретно – през шефа на звеното за координация на санкциите към Държавния департамент на САЩ Джеймс О’Браян.

Доколко е адекватно да замесваш друга държава, била тя и наш основен евроатлантически партньор, за да плашиш представител на парламентарна партия в независима демократична страна е тема, която след малко ще засегнем. По-важното в случая е на какво се дължи подобно абсурдно поведение. А диагнозата е повече от ясна – на страх и изпускане на нервите.

При това – страх от истината.

Защото самата заплаха е дошла буквално минути, след като от  ДПС обявиха, че ще внесат предложение за създаване на временна анкетна парламентарна комисия, която да изкара всички факти и обстоятелства около проекта „Южен поток“.

Анонс, който днес приведоха в действие и искането вече е факт. Подписано от депутатите от парламентарната група начело с председателя на партията Мустафа Карадайъ, а също и с парафа на депутата от ДПС Делян Пеевски, на когото Прокопиевият кръг „Капитал“ и прокситата му отчаяно се опитват да пришият имагинерни връзки с газовия проект в опит да прикрият собственото си съучастие в него.

Съучастие, което неминуемо ще лъсне, ако подобна комисия бъде сформирана и си свърши работата. Уклончивото наклонение „ако“ е не заради липса на воля от страна на вносителите – напротив, те винаги са имали най-голям интерес истината да излезе. А заради страх от страна на управляващата коалиция. И по-конкретно на ПП на Просто Киро, ДБ на друго любимо прокси на Прокопиев – Христо Иванов и БСП.

На какво се дължи този страх? Отговорът е прозаичен - нито една от тези три управляващи в момента формации няма интерес от излизане на истинските факти около „Южен поток“. Заради участието на кръга „Капитал“ в промотирането му и заради тежките руски обвързаности, обгръщащи проекта като железни въжета.

Защото докато Прокопиев и неговите проксита в политиката упорито се пробват да зашият дупките в т.нар. си евроатлантически одежди, през тях все повече прозират рубладжийските им натури.

И „Южен поток“ е едно от най-ярките доказателства за това. Който не вярва, да потърси интервюто (докато все още не е зачистено от Прокопиевите айтита в Гугъл) във флагмана на машината за манипулации на енергийния бос „Капитал“ от 30 октомври 2015 г. с пропутинския руски милиардер и олигарх за „мръсни геостратегическси поръчки“ на Кремъл Константин Малофеев.

Фактът, че Малофеев е в санкционните списъци на САЩ и ЕС от 2014 г. заради финансирането на руските сепаратисти не спря журналистите на Прокопиев да отидат на крака при него, за да му предоставят огромно пространство от „Капитал“ да рекламира щенията си спрямо България.

Сред тях и интересът му към строежа на АЕЦ „Белене“ и…“Южен поток“, разбира се. Същият „Южен поток“, който е бил обект на договорки между пратеници на руския олигарх и друг негов български аватар – банкерът-беглец Цветан Василев, криещ се в Белград с кремълски протекции вече осма година, след като източи милиардите от КТБ. Василев, който също скрепи дружбата си с Прокопиев с интервю. Явно под натиска на общия им руски ментори-олигарх.

Една анкетна комисия в НС не само ще припомни тези факти, но ще ги награди и с други, останали засега тайна за обществото. Грижливо прикривана с хвърляне на прах и лепене на етикети на други от страна на кръга „Капитал“ и прокситата на Прокопиев във властта.

Прокопиев и въпросните проксита много добре осъзнават това и вероятно ще се опитат всячески да тупат топката за създаването и функционирането й.

По начина, по който вече го правят със скандала със „златните паспорти“ за инвеститори. От решението на НС, че ДАНС ще провери всички случаи на гражданство, дадено срещу инвестиции минаха над две месеца, но и до момента няма яснота дали такава проверка изобщо е стартирала. Камо ли докъде е стигнала. Учудени едва ли има предвид факта, че тя ще извади наяве вече обявени от ДПС факти – че с въпросните „златни паспорти“ срещу фиктивни инвестиции са се сдобивали главно руски и китайски граждани. При това в период, в който начело на Агенцията за чуждестранни инвестиции беше не друг, а близкият до кръга „Капитал“ фирмен адвокат на Кирил Петков Стамен Янев.

Това са все факти, при това открехващи само малка част от завесата над истината. Но явно достатъчно, за да накарат Петков да си изпусне нервите. При това позволявайки си да намеси представител на друга държава. Дали изобщо въпросният представител – в случая шефът на санкционното звено в Държавния департамент на САЩ Джеймс О’Браян знае за това как българският премиер използва името му, е риторичен въпрос с доста ясен отговор. Така или иначе истината ще лъсне от отговора на писмото, което вече са изпратили до него от страна на движението. Предвид факта, че като цяло прокситата на кръга „Капитал“ обичат и да записват незаконно (справка запис, който самозваният разследващ журналист Атанас Чобанов направи на съветник в посолството на САЩ), и да замесват без тяхно знание представители на САЩ, отговорът най-вероятно ще е негативен. Да не говорим, че опитите за намеса в работите на демократична независима държава като България са навик на други страни, не на евроатлантическите ни партньори, които изповядват демократически, не диктаторски ценности.

Що се отнася до „оправянето“ с което Петков е заплашил ДПС, то с действията си откакто е начело на България Просто Киро доказа, че единственото, което може и наистина трябва да „оправи“ е собствените си куфари. Социологическите проучвания, показващи краха на ПП в общественото доверие към тях, както и изпускането на нервите му просто доказват, че е крайно време е да го направи и да освободи държавата и гражданите й от присъствието си. Къде ще ходи, предвид факта, че след месеци лъгане и газене на Конституцията в крайна сметка се наложи да се откаже от второто си – канадско – гражданство, си е негов проблем. Не наш.