„Всяко кебапче – куршум в сражението срещу световния империализъм“. Помните ли този лозунг от времената на соца? Не? Ама медиите и прокситата на енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев явно не само го знаят, ами са го и модифицирали. Така, в днешни дни, докато ядат кебапчета от ръката на каолиновия бос с тежка номенклатурна фамилна история, громят световния путинизъм.

Макар въпросните кебапчета да са плод именно на рубладжийска любов. Важен е лозунгът, а не дали е истина. Нищо че от над 3 десетилетия сме демокрация, тази соцмаксима е изповядвана от години от тартора на кръга „Капитал“ Прокопиев, политическите му проксита и контролираните от него медии.

И прилагана също от години. Последно – в края на миналата седмица, когато с аранжимента на свързаното с каолиновия бос онлайн издание „Медиапул“, първо най-новият наместник на олигарха във властта – премиерът Кирил Петков, а след това детронираното от него предно любимо политическо отроче на Прокопиев - лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, се впуснаха в две паралелни надпревари.

Едната – по надлъгване кой е по-голям борец срещу корупцията и путинизма. А другата – кой ще успее да вкара по пътя възможно най-много от опорките на ментора си срещу враговете му от опозиционната ДПС и по-специално депутата от движението Делян Пеевски, превърнали се в мишени на Прокопиев и машината му за лъжи в политиката и медийния сектор заради упорството си да изкарват наяве всичките му престъпления и далавери.

Така, в опит едновременно да се докаже като борец срещу корупцията и като верен глашатай на опорките на каолиновия бос, който го инсталира на кормилото на държавата, в четвъртък вечерта Кирил Петков обяви след завръщането си от САЩ, че ще назначи проверка на „Южен поток“, защото газовият проект бил инструмент за влияние на Русия на Балканите.

След което пробва да внуши – с помощта на „Медиапул“, че ДПС и Делян Пеевски имат несъществуваща връзка с проекта и също толкова имагинерни руски обвързаности. Внушения, които нямат нищо общо с реалността, но както стана ясно – за кръга „Капитал“ и прокситата му са важни лозунгът и опорките, а не истината.

Това лъсна и на следващия ден – в пленарната зала, когато по време на парламентарния блицконтрол премиерът беше попитан от ДПС какви доказателства има за умозаключението си, че движението и Пеевски имали нещо общо с газовия проект.

В отговор Просто Киро, както любвеобилно го наричат депутатките от ПП, избълва поредното твърдение, което би довело до главоболие всеки учител по български и логика, но пак не даде факти. Защото такива няма и Петков много добре го знае.

Междувременно в смехотворната надпревара се включи и коалиционният му партньор Христо Иванов. В декларация от трибуната лидерът на ГМО коалицията на олигархията „Демократична България“ призова за пълна „депутинизация на държавата“, както и за въвеждането на поредица от мерки за „скъсване на путинисткия модел на влияние“ в България. Сред тях – и „инструментариум за проследяване, контролиране и осветяване на финансови потоци от руски източници, включително насочени към медии и политически и обществени организации в България“.

Безспорен факт е, че както разпореждането за пълна проверка на „Южен поток“, така и искането за вадене на светло на руското влияние в политическия и медийния живот на страната са идеи, нуждаещи се от спешно изпълнение. Но не и от тези автори- самозвани мистър клийновци, помпащи фалшиви мускули с лъжи и опорки.

Защото ако Кирил Петков и Христо Иванов наистина искаха да прочистят обществения живот на страната от скритото влияние на Кремъл, трябваше да стартират от кукловода си Иво Прокопиев, медиите му и политическите му проксита. Сиреч – от себе си. Шизофренно, нали?

Но тя – шизофренията, е характерна черта за кръга „Капитал“, специализирал се в изграждане на паралелна реалност, в която лепи на други етикетите за престъпленията и далаверите, правени от тартора си. Така, в момента прокситата на каолиновия бос в политиката и медиите отчаяно се опитват да прилепят на другите собствените си руски обвързаности.

Защото не друг, а флагманът на машината за манипулации на Прокопиев  – „Капитал“, се записа в историята на българските медии като единствената у нас и една от малкото в света взели лично интервю с олигарха за мръсни поръчки на Кремъл Константин Малофеев. Публикацията, в която на две страници санкционираният от ЕС и САЩ милиардер с 10-годишна забрана да влиза у нас, изля плановете си за България, излезе през 2015.

Като част – както ще стане ясно по-късно, от течаща задкулисно кампания по овладяване от страна на Русия на стратегически активи на фалираната КТБ – сред тях БТК и TV7. И с крайна цел промяна на геостратегическата ориентация на страната ни от евроатлантическа към сателитна на Москва. Във въпросното интервю Малофеев назидателно обяснява, че малките страни като България, трябва да се радват на „пробуждането на руското имперско съзнание“.

И разяснява какви проекти иска да развива у нас. Списъкът е прелюбопитен и включва…именно „Южен поток“. „Имам интерес към инвестиции в България, бих строил АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“, реди олигархът пред удобния микрофон на Прокопиевия „Капитал“.

А докато разградският му партньор му предоставя рекламна трибуна, другият му БГ аватар – габровският мошеник Цветан Василев му помага от Белград, където се крие вече години под руска защита, да сложи ръка на въпросните златни активи.

Години по-късно картината не се е променила кой знае колко. Поне до руските обвързаности на кръга „Капитал“. Разликата е, че в момента Прокопиев си има не просто подставени лица във властта, а цял премиер. Резултатът е, че през него успя да внедри на ключови публични длъжности хора с тежка биография, свързана с Москва.

Като например шефа на Българската банка за развитие Валентин Михов, който е бивш високопоставен мениджър в руските банки от санкционните списъци на ЕС и САЩ Комерцбанк и Сбербанк, а също и член на надзора на FUIB на украинския олигарх Ринат Ахметов. Последният бе заподозрян преди година от президента на страната Володимир Зеленски за намесен в план на Москва за преврат в Киев. Висш мениджър във FUIB впрочем е и Георги Катанов - брат на дясната ръка на Иво Прокопиев Юри Катанов.

Самият разградски олигарх се пробва да уреди със стратегическа публична длъжност у нас не само Валентин Михов, а и брат му – семейния приятел на „Капитал“ и ректор на сингапурския кампус на бизнес университета INSEAD Илиян Михов. Медиите и политическите проксита на олигарха лансираха Михов за гуверньор на БНБ, но засега опитите им претърпяха фиаско. Което не означава, че няма да се пробват отново да го пробутат за някоя друга позиция. Каквато е практиката им от години.

На този фон, е повече от ясно, че поредната доза лъжи, разпространени в края на миналата седмица от Кирил Петков и Христо Иванов са ни повече, ни по-малко поредната част от кампания по хвърляне на прах в очите на обществото, като отчаян опит на кръга „Капитал“ да лепне на други собствените си простъпки. Поривите им да махнат етикета „кремълско прокси“ от своя гръб и да го пришият на основния си враг ДПС са смехотворни обаче по една прозаична причина.

В тази държава няма друга парламентарна партия, която от самото си създаване да е следвала целенасочено ясна и точна линия – защита на евроатлантическата ориентация на страната ни.

Това се знае както у нас, така и в чужбина. ДПС впрочем го доказа за пореден път в петък, когато от движението обявиха, че ще внесат проект за създаване на анкетна комисия, която да провери всички обстоятелства около проекта „Южен поток“. Сега да видим дали и кой от парламента ще подкрепи искането за сформиране на подобно звено. Защото е ясно, че работата му ще покаже , че нито ДПС, нито Пеевски имат нещо общо с проекта. Ще лъсне обаче и кои са били истинските лобисти. А кръгът „Капитал“ определено няма интерес от това.