Проф. Николай Витанов даде кратка информация за пандемията и войната за 29 юни 2022 г.

Според него все още се движим по сценарий "Синьо лято" и това може да се запази, ако не си внесем нещо от чужди страни. 

По думите на математика в следващите два месеца предстои голямо сражение в Украйна, което ще е във фокуса на всички.

Ето какво точно пише той:

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е 56.69 на 100 000. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли.

Оттам нататък – писах ви, че може да издържи още 30 дни след 15 юли, но при едно условие – ДА НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО ОТВЪН. Обаче вносът си тече и се очаква да се засили.

На всички вече е ясно, че си докарахме лятната вълница. Очаквано беше – очаквах, че в Гърция ще изтърват Омикрона. Но те много го изтърваха. Ама много – вчера имат 20 000 случая. И това ще се прехвърля и при нас.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? У нас е спокойно. Но в Европа не е така. В Гърция има доста случаи. Внимавайте там! Там Омикронът е изтърван – има към 20 000 случая вчера. Франция – към 150 000 случая, Германия – 130 000 случая, Италия – 80 000 случая и т.н. В Европа модифицираният Омикрон си бушува. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте.

Поддържането на сценария "Синьо лято" вече е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е проектиран да е стабилен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО. Ако си внесете нещо, може

да дестабилизирате сценария.

Какво се очаква - около ден 60-ти на сценария (около 15 юли) се очаква струпването на туристи по българското Черноморие и смесване на български със западни туристи да има последствия. Както да има последствия и вносът на вирус от чужбина.

А стабилен ли е сценарият „Синьо лято“?

Да, сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 46. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Цел - да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото.

Сценарият е стабилен и ще остане такъв и през тази седмица, че и по-нататък.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 92 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.92.

Под 1.00 е, значи заразата се свива. Очакванията са числото полека да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „Синьо лято“.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.20

София-град - 0.29

Пловдив - 0.17

Бургас - 0.28

Варна - 0.20

По южните граници

Благоевград - 0.15

Кърджали - 0.16

Смолян - 0.24

Хасково - 0.17

Ямбол – 0.22

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е над 5 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни. Индексът расте

Ей така, ПАК ДА НАПИША МЕЖДУ ДРУГОТО – при надхвърляне на 1000 нови случая на ден е добре човек да започне да спазва дистанция от другите и да си носи маската, когато влиза на места с голямо струпване на хора на малка площ. Имайте наум този съвет, а какво ще правите, си е ваша работа. Защо ви пиша за 1000 нови случая на ден, вече трябва да почнете дасе сещате.

Планът за блокиране на разпространениено на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 92 дни. Да видим колко ще издържи. Планът е да издържи 100 дни. Ще издържи.

Какво ни казват индексите. Индекса за страната е над 5 пъти под критичната стойност. Има повишение на индекса в големите градове и по южната граница. Това показва, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, но това засяга повече големите градове, където има и повече пътуващи. Вносът от Гърция засега е най-голям през област Смолян.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна - 5 пъти под критичната стойност, Бургас - 4 пъти под критичната стойност.

Стойността за Добрич е 0.14. Тук – 7 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Писах ви - юни ще е спокоен месец. Така и става.

Защо ли следя особено южните граници? Като погледнете още на юг - Гърция - и ще се сетите. Внимавайте там - Омикронът е изтърван, а сезонът върви.

У нас по южните граници обстановката все още е спокойна. Граничните области кротуват. И Индекса в Смолян е най-висок, но и там той е все още е 4 пъти под критичната стойност.

За сведение - индексите в още няколко области

Перник - 0.20

Плевен - 0.10

Разград - 0.18

Русе - 0.08

Силистра - 0.17

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Обстановката в страната е спокойна. Виждате обаче, къде има повишение – Перник, Разград и Силистра. Тези индекси са кучетата на Витанов, за които много съм ви писал. Ето пред очите ви – където клъстерното разпространение си помисли да се усили, съответното куче на Витанов за областта лае и ранното предупреждение тръгва към съответните служби, които предприемат действия за ограничаване на разпространението.

Днес най-важно е смолянското куче, защото то ни казва откъде влиза най-много вирус от Гърция. Също и Софийското куче, което ни предупреждава да внимаваме, като пътуваме, че у нас е спокойно, но в повечето страни в Европа е море от Ковид. ПАЗЕТЕ СИНЬО ЛЯТО!

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до края на месеца, че и в началото на юли, че и по-нататък.

Да ви пиша тук. Когато „Синьо лято“ се дестабилизира, ще започнем да гледаме по- подробно върху заетостта на болниците. Ако здравната система е в кондиция, може и да се размине без мерки. Следващият сценарий ще се казва „Празни болници“. Той ще е валиден докато заетостта на интензивни легла и на неинтензивни легла е под 50% от максималната.

Това е сценарият, който ще е до края на летния сезон. И той ще ни гарантира относително спокойно лято въпреки очаквания четирицифрен брой нови случаи на ден.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми. Като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Дните, в които е двуцифрено число вече са много малко. Това е равновесната точка за лятото. Смъртността полека, полека ще расте, но до края на стабилност на Синьо лято и на Празни болници ще е ниска.

6. Заключение от проверката - и днес, 92 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарий "Синьото лято" е стабилен, здравната система се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение засега е добре угасено.

Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юни месец върви спокойно, както се и очакваше. Спокойствието се очаква да продължи и в началото на юли.

ПАЗЕТЕ “СИНЬО ЛЯТО“. ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – картата на риска Както се и очакваше, жълтото тук полека почва да расте. Отиде и до морето. Обстановката е спокойна, зеленото още преобладава. Просто трябва да сме малко по-внимателни. Засега нещата са спокойни – дифузното разпространение го няма. Но няма как – трябва да се подготвим, че ще ни се натресат проблеми от Гърция и от западна Европа заради летните почивки и многото пътувания.

С ДВЕ ДУМИ

1. ИДЕ ЛЯТНА ВЪЛНИЦА

2. ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА СТЕ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ.

3. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА.

4. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. ОБАЧЕ МЕРКИ НЯМА И ВАКСИНАЦИЯТА Е НА НИСКО НИВО (КОЕТО ВИ БЕШЕ ПРЕДСКАЗАНО СВОЕВРЕМЕННО И ОТЧЕТЕНО ПРИ МОДЕЛИРАНЕТО).

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Върви си, но горещата точка в момента е далеч от тези две града, въпреки, че е свързана с тази битка. Руското настъпление върви полека. Концентрираме се върху това сражение и гледаме какво става от 4-те посоки.

1. От север.

1.1. Руснаците прехвърлиха достатъчно техника на брега на река Северски Донец, където са Словянск и Краматорск. З

1.2 Руската армия атакува първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок. Сидорова падна. Има опаснаст линията да бъде пробита. Но още се държи.

1.3 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната.

2. От изток

2.1. Боевете за Лисичанск. Украинската групировка там скоро ще попадне в пълно обкръжение. И сега положението и е много тежки. Руските войски са вече в града – в южните предградия и в индустриалната зона. Очертава се Мариупол-3. Всички пътища за отстъпление се обстрелват от руската артилерия. Очертават се големи загуби в жива сила за украинските части там и падане на града в руски ръце.

2.2. Линията Северск – Соледар – Бахмут

Това е, каквото ще бъде атакувано след падането на Лисичанск. Северск прикрива най-прекия път към агломерацията Словянск - Краматорск. Украинците затова струпват сили там. В Бахмут също има доста украински част. Слабата точка на тази линия е Соледар. Ако руснаците го превземат, ще прекъснат взаимодействието на украинците от Бахмут и Северск.

Така, че, очаквам силен натиск върху Соледар след падането на Лисичанск. Юрдеците и маршал-рецензентите от кафенето нищо не очакват. Те имат друга задача – трябва така да реват срещу Витанов, че да разцепят връх Джомолунгма. Карпотските мечки стоят чинна и си водят записки как се реве.

3. От юг

3.1. Линията Торецк - Константиновка-Дружовка

Тези два града трябва да бъдат превзети за ефективно обкръжаване на агломерацията Словянск – Краматорск. Падне ли дружовка, руската армия ще бъде в покрайнините на Краматорск.

4. От запад

Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези пътища, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. А те искат. Следователно чакаме да предприемат нещо по въпроса.

Математиката ни казва, че голямото сражение за Словянск и Краматорск е това, което ще ни привлича вниманието през месец юли. Може да отиде и август. Двете страни струпват големи сили там. Виждате, че сражението ще е дълго и ще мине през доста градове. Както много отдавна съм ви писал – това е решителното сражение за тази война. Загуби ли украйна тук, губи Донбас.

По другите части на фронта

1. Украинската армия не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – голямо превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха.

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Митът за новосформиращата се победоносна армия в западна Украйна, която ще разбие руснаците чрез конвенционални западни оръжия. Четете думата конвенционални и се сещата защо това е мит. Няколко ядрени заряда и великата армия ще замине в историята при тази на Наполеон. Но за пропагандни цели – бива.

2.2. Боеспособните украински части намаляват бързо, остава пушечно запасняшко месо. Писах ви, пиша ви пак – очакванията са за огромни украински загуби в жива сила. Те вече не се и крият. Загубата на половин до една батальонна тактическа група на ден не може да продължава вечно.

2.3. Независимо от това, дали каузата ти е правилна или не, артилерийското превъзходство на противника ще те прегази. Дори всеки украински войник да се бие за трима, без тежка техника нищо няма да стане. А достатъчно тежка техника няма.

2.4. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Напротив руснаците полека напредват. Но

украинците пак говорят за контраофанзива. Пиша, каквото съм писал идосега.

Нищо няма да излезе от тази контраофанзива. Укрепвайте Харков, докато е време.

Помнете - руснаците едва ли ще тръгнат към Одеса с такъв проблем като Харков откъм гърба си.

2.5. Контраофанзива около Херсон

На приказки – арсланска контраофанзива. Ей сега, ей сега ще превземеме Херсон. На практика – нищо. Позиционни боеве. Руснаците са много по-близка до Николаев отколкото украинците до Херсон. Логистически и тактически обаче украинската отбрана е добре организирана. От натовски генерали. Руснаците едва ли ще тръгнат директно към Николаев, като решат да тръгнат. По вероятно да ударят Кривой рог и да заобиколят от запад украинските отбранителни линии. Но затова – като свърши сражението за Краматорската дъга.

2.6. Големите руски цели са милионните градове Харков, Одеса и Днепропетровск. Превземането на Одеса отрязва излаза на Украйна на море. В Днепропетровск е украинскта хай-тех индустрия. А с Харков, Русия отново става империя.

Идеологическият фронт. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас и влизането на натовски войски на украинска територия.

Иначе аматьорщината продължава. Молът в Кременчуг. Ударен военният завод до него. Заводът – изоран – там са падали ракетите. Молът пламнал от пожара, но бутилките си стоят цели целенички по рафтовете. Не е ракетен удар по мало значи. Палкинга празен – имало 1000 души вътре. Нито едно жена не се вижда по снимки и филмчета. То е защото украинските жени по молове не ходят. Или пък защото молът е бил затворен, че е близо до военния завод. Но карай да върви. Пропаганда да става. Поне я правете както трябва.

У нас - и у нас ситуацията е стабилна. Проукраинската пропаганда е затънала в калта и чакаме неволята да я измъкне оттам. Забелязва се опит за по-систематична проукраинска пропаганда. Не се очаква да е успешна. Защо? Какво ни казва ГОЛЕМИЯНТ МАЙСТОР

(ден четиринадесети)

... Много външни сили, действат, за да влияят на общественото мнение. Най-очевидните от тях са влиянието на родителите, класната стая, пресата, телевизията, киното, рекламите, лекциите, църквата, радиото ...

Пропуснал е интернета, но то тогава го е нямало. В случая с проукраинката пропаганда – действат силите, но няма синхрон, няма план. Паднала ракета в мола – кратер няма. Взима се народа хептен за глупаци. Народа не е глупав. Пропагандаторите са аматьори. И влизат в сценария Лъжливото овчарче. Няма да стане с лъжи.

Слущайте съвета на Бисмарк

...Само истината, но не цялата истина...

Успешната пропаганда се основава на казване на истини, а не на разпространение на лъжи.

Не го вдянаха това, нито в Украйна, нито у нас. И докато в Украйна номерът може и да мине за някое време, че населението е все още възприемчиво – нападнати са от руснаците все пак, то тук, номерът не минава. Преобладаващата част от населението няма антируски настроения и като гледа опитите за проукраинска пропаганда, все повече си мисли, че се опитват да я лъжат. И не стават нещата.

И като не стават нещата, какво? Ами подрива се властта

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ имат следната бележка.

МНОГО ГОЛЕМИЯТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден пети)

...Властта означава и способност да променяте състоянието на нещата. Така, че ако разполагате с власт и не я използвате, вие я пилеете....

Опитен политик е който не пилее властта. Такива управляват дълго. Те използват властта, но я използват разумно.

Властта трябва да се използва така, че да се увеличава. Но стига затова.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.