Известният икономист и анализатор Кузман Илиев излезе с коментар в социалната мрежа, свързан с вота 2 в 1 от неделя.

Ето какво е мнението на финансиста:

Българите гласуваха генерационно - за поколението на “синовете” срещу това на “бащите” в политическото пространство - визуално видимо е дори по снимките на т. нар. изненади - К. Петков и К. Костадинов.

Има ясно обособен анти-ГЕРБ вот, който в този бе умело канализиран от Петков и компания за сметка на другите “протестни формации”. Ключова тук е и подкрепата на президента Радев и американските партньори. Важността на темата “изток-запад”’в светлината на напрежението НАТО-Русия ще нараства тепърва.

А запазването на диалога и хитрата, далновидна дипломация ще са от първостепенна важност за сигурността и добруването на нацията ни. Тотално е парламентарното преимущество на проатлантическите настроените формации. Въпросът е да сме разумни и не по католици от папата.

Ключът за правителство е в Трифонов, който искаше точно тази роля - на “златен пръст”. Без неговото “влизане” в мача, ще има нов тур избори март месец.

Патриотичното пространство е разпокъсано и макар сумарно да има дори на око едни 20-ина процента (Възраждане, Трифонов, традиционни формации и други партии), засега не се вижда път за политическо единение.

Цената на електроенергията на борсата ни “ден напред” е 450 лв. за мегаватчас. Това е смазване за бизнеса ни, а от януари - ще удари тежко джоба на домакинствата. Въпрос от спешен порядък е бъдещето на Маришкия басейн.

Там инвестициите и оперативните разходи - частни и публични - трябва да са в порядъка на 15-30 млдр. лв. за следващите десет години, тоест да се работи здраво от ден първи. Иначе ще внасяме безумно скъп ток от Турция, Румъния или Гърция.