Намираме се в безпрецедентна ситуация. Трябва да се разсече този политически възел. Все още нямаме бюджет. Това заяви пред БНТ икономистът Лъчезар Богданов.

„Важен е дебатът, който се повдига, а именно че когато се наруши консенсуса за валутен борд, не трябва да се правят големи разходи. Пазарите вече много тежко ни наказват. Бие камбаната за това да разберем овреме, че сме тръгнали в грешна посока“, допълни икономистът Кузман Илиев.

Според Богданов процедурата преди да се внесе нов бюджет е важна, но трябва да има някакво разрешение за 2023-2024 г. накъде вървим. "Дори да остане удължителният бюджет, ние ще трябва да приеме нов. Отлагането до нищо не води. Трябва да има съгласие по няколко параметъра.

За да имаме балансиран бюджет не е нужно да режем разходи, просто трябва разходите да са по-малки от приходите. Дори в лошия сценарий, ние имаме ръст на приходите. С малки стъпки можем да стигнем до нещо разумно и работещо, даващо шанс за икономически растеж", обясни той.

„Целият западен свят влиза в много тежка рецесия и нямам как и нас да не ни повлече“, предупреди Илиев. Той допълни, че в момента сме влезели в неконтролируем харч.

„Можем да останем без кеш, защото лихвите са толкова големи, че не се знае дали ще могат фирмите да плащат", допусна Кузман Илиев.

Лъчезар Богданов не се съгласи. Според него не сме толкова зле. „Удълженият бюджет е временно решение. Хубав бюджет е този, който не вдига данъците и помага на уязвимите групи“, разясни той.

„С тези задължения, които имаме, може да имаме проблеми с валутния борд. Ние по всички параметри вече бягаме. Ние сме вързани към една валута и трябва да спазваме правилата, защото иначе рискуваме покупателната способност на българските граждани“, обясни Илиев.

„Ние запазваме растежа. Източна Европа е в по-добре позиция. Със сигурност, ако 6-7% дефицит. Абсурд е държава да не може да си направи бюджет“, заяви Богданов.

„Нещата вече са изпуснати. Имаме нов социален експеримент“, смята Илиев.

Той допълни, че не можем да продължаваме да сме в модела от нищо да правим нещо. „Енергийната политика е най-важна“, изтъкна той.

Опонентът му не се съгласи. „Важно е да имаме управление, което да прави всичко така че растежа да не спира. Ако частният сектор избегне рецесия, тогава и бюджет ще може да се върже с умерени стъпки“, прогнозира Богданов.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук