"Показахме се като по-католици от Папата. Депутатите трябва днес да излязат с наведени глави. Ние клекнахме и се съгласихме да ни ръкопляскат от Брюксел. Северномакедонците обаче не клекнаха." Това заяви в свой видео коментар във Фейсбук икономическият и политически анализатор Кузман Илиев.

Както БЛИЦ писа по-рано днес българският парламент взе историческо решение, като одобри френското предложение за решаване на спора с Република Северна Македония (РСМ), който трябва да доведе до вдигане на българското вето върху преговорите на Скопие с Европейския съюз (ЕС).

"Но Северна Македония и затова са силното звено в този спор. Европа явно бърза и ни натиска, ние не знаем защо, но трябва много да помислим, тъй като е притеснително. Европа ще натиска слабото звено - България. А страната ни изпусна уникален момент да защити македонските българи.

Представете се друга хипотеза - французите правят предложение затова да влезе в Европейския съюз страна, която изключва от Конституцията наличието на много холандци вътре. Това прави така, че тези холандци не могат да работят в държавната администрация. Тази страна пали холандски културни центрове и холандски знамена, тя има иска върху националността на Ван Гог.

Тогава този клуб има огромен проблем със собствените си ценности и огромно лицемерие, защото очевидно старите в клуба натискат нас, един от достойните му членове, да приеме нов играч и ние не знаем защо. Защо е толкова важно Северна Македония да влезе, при положение, че прави всички тези неща, които изредих и които, ако прави друга страна по отношение на Холандия, няма да влезе в Европейския съюз", анализира Илиев.

Кузман Илиев разтърси нета с думи за Македония, България и "зловещия болшевик Сталин"

"Поздравления за нова коалиция ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ. ГЕРБ начело с Борисов, който буквално се суче и гъне като гимнастик. ДПС, които никой не иска да е с тях. ПП, които седнаха с ГЕРБ и нямат никакъв проблем. ДБ, които направиха предложението, което аз предвидих отдавна, че ще стане и ще се прегърнат с ГЕРБ, с които са демократично сиамски близнаци. Единственото, което ги различава е, че се борят в лично качество за любовта на големите повелители", категоричен е експертът.

"В момент изпускаме преговорна позиция по дипломатически начин да наложим нашия интерес и да защитим българите, които бяха мачкани. Работата на всяка една държава е да пази собствените си граждани, да пази културно-историческото си наследство, защото ние имаме грамаден принос към европейската цивилизация, а именно нашите култура, азбука, писменост.

"За съжаление Европейският съюз и САЩ правят огромната, фамозна грешка на Русия от 19-и век. Тогава руснаците са ни освободили, българският народ ги е обичал, но те са започнали вероломно да се месят в нашата вътрешна политика, с което са си спечелили много врагове.

Това, което днес се случва, е, че западняците и западният свят показва, че не го е еня въобще за принципите, правата и културно-историческото наследство на третата Империя в Средновековието - българската.

Ние сме дали и третия класически език в Средновековието - старобългарския. Ние това сме изнасяли, не войни или бомби, с които да се гордеем. Много жалък момент, днес, когато депутатите излизат от парламента, трябва да го направят с наведени глави и да знаят, че остават в историята с тъмно-кафяви букви", завърши Кузман Илиев.

Вижте цялото видео и коментара на експерта: