"Когато отговаряхме на критериите за еврозоната, не ни приеха по политически причини. Сменяха правила в движение. А вече не отговаряме и формално - защото имаме инфлация два пъти над средната за валутния съюз". Това заяви пред БНТ икономическият и политически анализатор Кузман Илиев.

"Не по-малко притеснителното е, че задлъжняваме стабилно и бързо, трупайки рекордни дефицити, а лихвеният спред между нас и немците вече се разтваря. Това неизбежно е лошо и за валутния борд, и за икономическата ни стабилност, независимо че банките ни заделят доста повече капитал и ликвидност от изискуемото - което е отлично.

Неприемането ни в Шенген намалява ползите от “свободния пазар” в ЕС, защото нашите превозвачи и тирове чакат по километрични опашки и губят пари", посочва експертът.

"Заприличваме и на буферна зона по мигрантска линия, което е, меко казано, рисково за нас. Ужким всички сме равни, ама някои явно са по-по-равни.

Заради кризата в Европа на власт идват партии, които освен разбираем политически национализъм, практикуват и вреден икономически такъв - гледат на търговията с другите като проблем. Това допълнително ще засили антибългарския домашен натиск в Холандия и Германия", категоричен е Илиев.

"Щеше да е разбираемо, ако тази липса на солидарност беше последователна - на нас да ни се правят отстъпки от споделянето на “свръхпечалбите в енергетиката”, измислено от Брюксел, или да няма натиск за затваряне на стратегическия ни ресурс за производство на ел. енергия като въглищни мини и ТЕЦ-ове, с които храним целия регион с електричество…

Но да видим дали ще се преборим или все късата клечка ни се пада - и за слабите, и за силните ни страни. Време е за разумна защита на националния ни интерес", завърши Кузман Илиев като минути след телевизионното си участие допълни във Фейсбук:

П. П. Ако нереформирана и българофобска РСМ е допусната до преговори, защото сме я изтъргували за “Шенген”, я за доближаване до еврозоната, значи не сме разбрали най-важния урок от собственото си минало като народ. Който прави компромиси с историята, езика и културния принос на предците си, получава презрение и остава с празни ръце и джобове

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук