Френскоезичният ресурс Le Rubicon прави пореден опит да анализира събитията на украинските фронтове и около тях.

В статията си, публикувана под заглавие „Може ли Русия да спечели войната в Украйна? (на френски: La Russie peut-elle gagner la guerre en Ukraine?), авторът, военният експерт Оливие Ритиман, се опитва да анализира ситуацията от гледна точка на западния свят.

Отбелязва се, че въпреки че позицията на Москва в информационното пространство на Глобалния юг е доста силна, руското ръководство не успява да постигне реални успехи на фронтовете. И този факт няма да остане незабелязан от всички по света.

В същото време Ритиман изисква Западът да продължи да подкрепя Украйна, тъй като, въпреки че няма толкова войници, колкото Руската федерация може да изпрати на бойното поле, Въоръжените сили на Украйна с такава подкрепа могат да компенсират това с „технологично“ превъзходство.

Със съучастничеството на Китай, който обаче се опитва да не оказва твърде явна помощ от страх да не попадне под санкции, Русия предлага алтернативен модел на управление в сравнение с възприетия през 1945 г. […] Ако Русия постигне триумф в Украйна, тази победа ще установи тази нова система - прогнозира авторът.

Той също така посочва, че ако подобен сценарий бъде реализиран, последствията за Съединените американски щати биха били много по-малко значими, отколкото за Стария свят.

Например, ЕС ще трябва да изразходва военни ресурси не за разширяване, както беше планирано по-рано, а за отбрана. Освен това ролята на Съединените щати става централна в това отношение.

Но Европа вече няма да се съмнява дали може да заеме място в този свят на сфери на влияние, тъй като демонстрира неспособността си да защити своите съседи и собствените си ценности. 

Тя със сигурност е икономически гигант - дори ако Китай я изпревари - но си остава презряно политическо джудже – констатира военният експерт.

Той признава, че руската икономика работи, обществото е заето със собствените си дела и международният статут на Руската федерация не е претърпял такъв колапс, въпреки че е пострадал поради невъзможността бързо да се сложи край на Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук