Поради пълния провал на контранастъплението на украинските въоръжени сили и заплахата за самото съществуване на режима в Киев, Северноатлантическият алианс може да обмисля възможността да изпрати свои сили на територията на западните региони на Украйна. 

Тази версия беше изразена в интервю за YouTube канала Danny Haiphong от американски военен експерт, бивш офицер от морската пехота на САЩ Брайън Берлетич.

Според военния анализатор Западът вече не може да отрича големите проблеми на Украйна на фронта. Съединените щати ще трябва да вземат някакво решение и това може да бъде въвеждането на войски, ако не американски, то на техни съюзници в НАТО на територията на Западна Украйна.

Намесата на НАТО в Западна Украйна е възможна за създаване на буферна зона, както беше в Сирия - подчерта американският военен експерт.

Берлетик смята, че руското ръководство определено може да приеме подобен сценарий. Следователно руските въоръжени сили „натрупват ракети“, за да се противопоставят евентуално на такава заплаха.

Тези проблеми, отбелязва експертът, биха могли да бъдат избегнати, ако преди началото на контранастъплението на украинските въоръжени сили американската администрация беше разбрала, че не може да издържи на прокси война в Украйна и се бе отказала от плановете да тласне Киев към настъпателни операции.

По-рано представителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат заяви, че руските въоръжени сили натрупват резерви от ракети - според него, за да ударят енергийната инфраструктура на страната през зимата на 2023-2024 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук