Владимир Путин изчака празника на Руските ВМС, за да „обърне наказанието в цвета на триумфа” и да обяви най-голямото за цялата история изгонване на американски дипломати от Русия, пише швейцарският вестник Le Temps. При това самият Путин тогава беше в Санкт Петербург на най-големия парад от времето на Съветския съюз, показващ мощта на руската армия.
Демонстрацията на сила е много важна за Путин, пише изданието, той изгради своята популярност върху обещанията да направи от Русия свръхдържава, способна да конкурира САЩ. С наближаването на президентските избори в Русия догодина, Путин все по-малко е склонен на отстъпки на международната арена.
 

Според експерти, Путин е изгубил всякакви илюзии, че Тръмп е способен да управлява американската система за сдържане и доминиране в американския демократичен апарат.
 
Колкото са обаче по-силни американските санкции, толкова по-голяма е поддръжката за руския президент, а затова се получава, че в резултат американските власти се намесват в руските политически процеси в изгода за Путин, пише изданието. Други експерти обаче считат, че Кремъл изпитва досада по повод създадената ситуация, тъй като разчиташе на нормализация на отношенията.
 
Впрочем руският отговор на санкциите е само „подобие на твърдост”, тъй като взаимното изгонване на дипломати е най-безболезненият начин да се изрази недоволство. Нещо повече, мярката е напълно обратима.
 
Политолози предполагат, че сега мерките ще се втвърдят и във вътрешната политика по отношение на правозащитниците, НПО, медиите и опозицията. Що се отнася до външнополитическата сфера, то Русия все повече идва до мнението, че непредсказуемата и твърда политика, асиметричните отговори без излишни угризения на съвестта се оказват по-ефективни, отколкото диалогът със Запада. „Кремъл мостове не е горил, но приближаването на президентските избори явно подтиква към изпробване на преградните бариери” – прави извод Le Temps.
 
Превод и редакция: БЛИЦ