Малко вероятно е Владимир Путин да запази ролята си на лидер на Русия, смята бившият началник на Генералния щаб на британската армия. Това е единствената прогноза, която може да се направи, казва "Мачо Джако".

Руският президент Владимир Путин няма да може да остане начело на Русия дълго време, но неговият приемник може да е още по-лош. Това изявление направи генерал Майк Джаксън („Мачо Джако“), смятан за легенда на британската армия. За това пише The Sun.

79-годишният сър Майк каза, че с тиранина ще се справят "по един или друг начин", но предупреди, че който и да наследи Путин, може да бъде много по-лош.

„За тези, които нямат търпение Владимир Путин да бъде свален от пиедестала си или дори той да се озове на няколко метра под земята, си струва да си спомнят детската песен: „Дръж се да кърмиш, от страх от нещо по-лошо“. бавачка, за да не се случи нещо по-лошо)“, обясни руският експерт.

„Няма гаранция, че наследникът на Путин няма да бъде авторитарен като него“, добави Джаксън.

Много медийни публикации твърдят, че 71-годишният Путин е тежко болен, но се очаква той да спечели предстоящите избори през 2024 г., които ще бъдат негови пети.

Бившият съветски разузнавач е на власт в Русия - като президент и министър-председател - от 1999 г. Но сър Майк вярва, че управлението на руския президент скоро ще приключи.

„Единствената прогноза, която според мен си струва да се направи, е, че е малко вероятно Владимир Путин да запази ролята си на лидер на Русия по един или друг начин“, каза Джексън.

С какво е известен Майк Джексън?

Джаксън се присъединява към британската разузнавателна общност през 1963 г. и по време на службата си получава диплома по руски изследвания от университета в Бирмингам.

От 2003 до 2006г Джаксън оглавяваше Генералния щаб на британската армия, а преди това ръководеше войските на НАТО в Косово.

Миналата сряда, говорейки пред представители на Лондонския кавалерийски и гвардейски клуб, той спомена войната в Украйна и каза, че всичко показва, че войната ще продължи „достатъчно дълго“.

Путин, според него, няма желание за компромис, т.к той се стреми да възстанови Съветския съюз.

"Той иска да възстанови, както той го разбира, Съветския съюз и дори по-широко - Варшавския договор. Ето защо имаше Чечения, Грузия, войната за Крим и Украйна, която започна през 2014 г.", отбеляза той.


Майк Джексън придоби широка известност през юни 1999 г., когато командваше войските на КФОР в Босна и Херцеговина.

Джаксън открито отказа да изпълни заповедта на американския генерал Уесли Кларк (негов пряк началник в командната верига на войските на НАТО) да блокира пистите на летището и да обгради руския контингент. Руски войски окупираха летището в столицата на Косово, преди там да пристигнат войските на НАТО.

„Няма да започна Трета световна война по ваша прищявка“, беше неговият отговор.

В крайна сметка напрегнатото противопоставяне беше решено мирно.

Според Wikipedia Джексън успява да установи работни отношения с командването на руския контингент в Прищина с помощта на бутилка уиски (според други източници той е предал една бутилка на руския генерал Виктор Заварзин).

Впоследствие британски войници, командвани от неговия син, осигуряват прикритие на руснаците.

"Русия трябваше да бъде поканена и в НАТО, и в ЕС"
Поглеждайки назад преди 33 години, сър Майк казва, че Западът е пропуснал възможност да изгради трайни отношения и сближаване с Русия след падането на Берлинската стена. Той смята, че световните лидери е трябвало да поканят Русия в НАТО и Европейския съюз.

„Отговорът на Запада на извънредни събития можеше да бъде по-щедър“, каза той.

На Москва, каза той, трябваше да бъдат предложени „два документа“.


"Едното е заявление за НАТО. Другото е за ЕС. По ваша преценка, ако искате. Ето ги. Но ние не го направихме", обясни визията си Джексън.

Мирни преговори между Украйна и Русия
Хипотетичните мирни споразумения между Украйна и Русия, смята той, само ще забавят войната с няколко години. Руската федерация използва това време, за да възстанови армията си и да започне нова атака.

"Русия има изключителна дълбочина географски и по отношение на населението. Без външна помощ се опасявам, че с течение на времето руската маса ще надхвърли всичко, което Украйна може да произведе", обясни генералът.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук