Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се обърне към обществеността в събота. Това ще стане от Южната поляна на Белия дом.

Това съобщи в петък телевизия Ей Би Си, позовавайки се на източници от американската администрация, пише news.bg.

По думите й речта на американския лидер ще бъде посветена на "мирните протести за поддържане на реда и реда" в страната.

Очаква се Тръмп да се обърне към публиката от балкона на Белия дом. В случай, че данните от източници на ABC бъдат потвърдени, това ще бъде първата публична изява на Тръмп след заразяването му с коронавирус.

В четвъртък вечерта Тръмп в интервю за Fox News посочи, че ще проведе митинг пред своите привърженици във Флорида на 10 октомври. Говорителят на Белия дом Кейли МакЕнани обаче заяви в петък сутринта, че подготовката за подобно събитие е изпълнена с трудности.

"Той иска да бъде там, но логистично да се реши дали [митингът] е възможен утре ще бъде трудно", каза тя.

Шон Конли, лекуващият лекар при президента на САЩ, по-рано отбеляза, че Тръмп не показва признаци на прогресия на заболяването, причинено от коронавируса.

Според него Тръмп най-вероятно ще престане да представлява опасност от заразяване на други хора с коронавирус в събота.

Тръмп през нощта на 2 октомври обяви в Twitter, че той и съпругата му Мелания са имали коронавирус. По-късно същия ден държавният глава пристигна в медицинския център "Уолтър Рийд" в Мериленд. Тръмп напусна болницата в понеделник и се върна в Белия дом.

Неговият лекуващ лекар Шон Конли информира, че здравословното състояние на президента на Съединените щати позволява безопасното му изписване от лечебното заведение.