Британският премиер Борис Джонсън се приближи до възможна сделка за Брекзит, след като преговарящите от двете страни работиха до късно през нощта, за да се опитат да постигнат споразумение преди срещата на върха на ЕС в четвъртък. Това пише британското издание London Evening Standard.

До полунощ трябва да се случи нещо извънредно важно за Европа и света ВИДЕО


Надеждите се увеличиха, след като се появи информация, че тази сутрин може да бъде публикуван проектодоговор, но от Даунинг стрийт настояха, че „има още работа“.

Светлина в тунела за Брекзит

Предположенията, че може да бъде постигната сделка дойдоха, след като от канцеларията на британския премиер отказаха да признаят крайния срок, който във вторник бе определен от главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Последните разговори между Великобритания и ЕС продължиха до късно през нощта. Официалният говорител на Джонсън каза: „Работим усилено. Премиерът е наясно с ограниченията във времето, пред които сме поставени“.

Министър-председателят и неговият екип от преговарящи работят за постигане на споразумение преди решаващата среща на върха на ЕС, която започва утре в Брюксел, уточнява Фокус.

Източници от двете страни на масата за преговори казаха, че споразумението вече е „достъпно“.

Според The Guardian, високопоставени източници са казали, че проектоспоразумението може да бъде публикувано в сряда, след като Обединеното кралство е дало принципно съгласие за създаване на митническа граница в Ирландско море.

Но ирландският премиер Лео Варадкар продължава да се съмнява, че сделката ще е готова навреме за срещата на върха.

„Първоначалните индикации (от ЕС) са, че постигаме напредък, преговорите се движат в правилната посока“, каза той пред репортери и допълни: 

„Но дали ще успеем да сключим ревизирано споразумение за оттегляне, което е международен договор, навреме за срещата, това е засега не е ясно“.

Варадкар разкри също, че Джонсън му е казал по време на срещата им миналата седмица, че е „уверен“, че ще може да направи това, което Тереза Мей три пъти не успя, като постигне сделка чрез Камарата на общините.

Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Арлин Фостър отхвърли спекулациите за предпазна мярка само за Северна Ирландия. Очакваше се тя да се срещне с господин Джонсън снощи.

Обединеното кралство предложи план, според който Северна Ирландия да остане на митническата територия на Обединеното кралство, но да прилага правилата и процедурите на ЕС относно тарифите.

Различни членове на Европейската изследователска група на привържениците на Брекзит от Консервативната партия присъстваха на среща в Даунинг Стрийт вчера следобед. Председателят Стив Бейкър си е тръгнал с „оптимистични чувства“ че може да се постигне „поносима сделка“.

Жан-Клод Юнкер, президент на Европейската комисия, преди това заяви, че блокът няма да откаже продължаване на процеса по Брекзит, ако не бъде постигнато споразумение преди крайния срок на 31 октомври.

Съгласно условията на Закона на Бен, ако министър-председателят не може да осигури сделка до събота, той трябва да пише до Брюксел, за да поиска отлагането на Брекзит след края на месеца.

Г-н Джонсън обаче настоява Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври, независимо дали е сключена сделка или не.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!