"Трябва да се мисли за осигуряване на газа до края на зимата, а не до края на годината, защото ще бъде голяма грешка да смятаме, че кабинет, който ще дойде ноември, ако всичко е наред със следващите парламентарни избори, ще може да решава проблемите тогава". 

Това обяви в интервю за БНР Мартин Димитров, председател на Комисията по икономическа политика и иновации в 47-ото Народно събрание:

"Днес е много критичен и важен ден, защото служебният кабинет или трябва да намери по-добри оферти, или да приеме условията за тези седем танкера. Офертата е предложена преди около месец, тоест през цялото това време има поскъпване, което се предизвиква от целенасоченото ограничаване на доставките от Москва.

Да, Москва нарочно ограничава доставките, за да вдига цените. Това е част от тяхната хибридна стратегия, така че тези седем танкера са на доста благоприятни цени.

Самият служебен кабинет не казва, че са намерили по-изгоден газ, а казват, че няма къде да го разтоварят, но това също не е вярно, защото ревитусът в Гърция, терминалът за втечнен газ, беше разширен и има свободен капацитет и се надявам да не сме единствените, които не са разбрали, че можем да си купим оттам свободни капацитети".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук