"Ситуацията с новия щам на коронавирус в унас се движи по-бързо от моята прогноза. В разгара сме до нова вълна, ще доведе до повече случаи. Очаквам удвояване на хоспитализацията на деца. Този щам се предава и от ваксинирани", сподели д-р Лъчезар Томов в сутрешния блок на Bulgaria on air. 

"Този път се виждат много болни малки деца, бебета на интубация. Всеки следващ щам е по-заразен и опасен. Много лесно се размножава в тялото. Вирусите трудно биха се самоограничили, когато има такова голямо поле за разпространение. 

Ще има 100% заразяване в класните стаи през септември. Но има време до 15 септември, защото не знаем колко хора са го преболедували. Все още не можем да кажем кога ще е пикът. Ако се промени човешкото поведение, може да забавим това разпространение. До 17 август очаквам по 1500 заразени на ден. 

В страни, в които се твърди, че няма вирус, това значи, че има най-много опасност, просто се прикрива. С тази заразност няма да има късметлии, които вирусът да ги подмине, ако не сте ваксинирани. 

През есента затварянията на училища и барове имаха ефект седмица по-късно. Сега не знам дали би имало такъв успех, след като вирусът се предава и на открито. Сега няма никакъв контрол и мерките не се спазват. Не сме дисциплинирани и държавата не ни дисциплинира. Не виждам причина за спокойствие. ние сме на трето място по смъртност в света. 

Започваме да се превръщаме в опасност за ЕС, защото нямаме достатъчно ваксинирани. Епидемията се разпространява рекордно бързо в България. Трябва да се наложат мерки, в които да се включи полицията. Ние загубихме 307 хиляди души. При 5 милиона ваксинирани можем да достигнем до колективен имунитет. 

Хората с имунно заболяване не се ваксинират, защото така ги съветват личните лекари. А ваксината за точно тези хора е задължителна. Досега в България са се ваксинирали близо 1 милион хора и точно това са тези, които няма да видите в болницата:, категоричен е математикът Лъчезар Томов.