Резултатът от изборите е дълбока фрагментация и отчетливо дясно мнозинство, заяви бившият председател на парламента Михаил Миков по Нова тв. Това е видно дори от номинацията на ГЕРБ за премиер.

"Не прескачам първия мандат, защото не се знае какво мисли вторият такъв", заяви той.

"Формирането на правителство и мнозинство не може да бъде на логиката на изчегъртване на ГЕРБ. То трябва да е на базата на някакви политики - мажоритарен вот и прочее. Което може да формира различни мнозинства. "Както казва известният руснак - правихме го за добро, пък стана както винаги", допълни той.

"Заканите генерират големи очаквания, но след това и големи разочарования. Да, хората са уморени да ги управлява ГЕРБ. Но всичко минава през съдебната власт. В най-бедната страна на ЕС имаш десен парламент. Това противоречие не се дискутира. "Има такъв народ" го броя вдясно. Мажоритарната система например е най-дясното решение", каза още Миков.

"Всички смятат кое ще бъде мнозинството, а трябва да се пита кой ще бъде опозиция в парламента", допълни той. "БСП трябва да застане в ясна опозиция на дясното. Защото то се оформя. Около втората партия, ДПС и дори част от ГЕРБ. Гледам дневния ред за пленума в събота. Там вариантите са неподкрепа на първия мандат, подкрепа на втория, отказ от третия, но подкрепа на евентуален трети", каза още той.