Въпреки факта, че Вашингтон, на фона на успешното разполагане на хиперзвуково оръжие от Москва и Пекин, значително увеличи усилията си в тази област и вече изпълнява поне осем различни програми за разработване на хиперзвукови ракети, той все още изостава значително Русия и Китай, пише Military Watch, цитирайки доклада Изследователския отдел на Конгреса на САЩ.

По мнението на съставителите на доклада изоставането се дължи, наред с други неща, на факта, че Пентагонът не поставя ясни задачи на разработчиците, ограничавайки се до оценка на различни прототипи.

Съединените щати все още изостават с Китай и Русия в разработването и разполагането на хиперзвуково оръжие, съобщава Military Watch. Според списанието „изключително тревожното състояние на нещата“ в тази област става известно от скорошен доклад на изследователския отдел на Американския конгрес.

Както пише Military Watch, авторите на доклада подчертават, че в момента американските ведомства провеждат най-малко осем различни програми за разработване на хиперзвукови ракети, но към момента не са създали нито един работен образец от такива оръжия.

В същото време, както отбелязват експертите, Москва и Пекин вече „са разположили готови за използване хиперзвукови планери, които вероятно могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави“, докато американските програми изобщо не предполагат оборудването на ракетите с ядрена бойна глава.

Както е посочено в документа, в последния американски военен бюджет са били предвидени само 3,2 милиарда долара за разработването на хиперзвукови оръжия, което надвишава годишните разходи за отбрана в повечето страни.

Пентагонът обаче не само все още не е вписал този тип ракети в списъка на официалните покупки, но също така не е взел официално решение за тяхното придобиване, вместо да продължи процеса на оценка на „прототипи, концепции и цели“.

Авторите на доклада са убедени, че трудностите по отношение на хиперзвука, се дължат преди всичко на факта, че Министерството на отбраната не е поставило ясни задачи пред програмите за развитието му.

По информация на Military Watch, единствената хиперзвукова оръжейна система, разработена от Съединените щати, която е дори малко по-близо до етапа на готовност, е съвместният проект на сухопътните войски и флота, наречен Common Hypersonic Glide Body (CHGB).

Докладът на отдела за научни изследвания при Конгреса, по-специално цитира показанията на бившия заместник-министър на отбраната за изследвания и развитие Майкъл Грифин, който преди това предупреди американските депутати, че САЩ все още не разполагат с „комплекси, които биха могли да създадат симетрична заплаха“ за Китай и Русия , няма и средства за защита срещу хиперзвукови ракети.

Както припомня колумнистът на Military Watch, хиперзвуковите оръжия се считат за „потенциален пробив“ в областта на военните технологии поради способността им да заобикалят отбраната на противника, благодарение на което хиперзвуковите ракети могат да се използват в ранните етапи на конфликта за унищожаване на ПРО системи и радари, след което врагът става уязвим за други, доста по-евтини оръжейни системи.

Малко преди публикуването на доклада, Русия за първи път е разположила хиперзвуково оръжие в Близкия изток - там са били изпратени изтребители-прихващачи МиГ-31К, снабдени с ракети "Кинжал", подчертава авторът.

Поради това Москва получи възможност да нанесе както конвенционални, така и ядрени удари по цялата южна граница на НАТО, както и по цялото Средиземно море. Освен това наскоро МиГ-31К бяха разположени на обновените руски военни летища в Арктическия регион, където „вероятно са най-мощните ударни оръжия като цяло“, подчертава журналистът.